Още по темата

Турският министър на евроинтеграцията Волкан Бозкър заяви, че не вярва да бъде постигнато споразумение с Европейския съюз за безвизово пътуване на турски граждани.

„На този етап не мога да кажа, че имаме много надежда“, каза Бозкър пред репортери в Брюксел след среща с европейския комисар по разширяването Йоханес Хан.

Президентът на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер е категоричен, че визите няма да бъдат премахнати, докато Турция не изпълни всички условия на ЕС – вижте във видеото.

По думите на Бозкър от Брюксел „не се стремят да придвижат процеса“ на преговори с Турция по спорните 5 точки.

„Ето защо може да се каже, че от страна на ЕС в бъдеще не се очаква позитивен подход по този въпрос. Но Турция продължава да действа положително, за да се придвижва напред процесът“, посочи Бозкър.

Според него позицията на ЕС относно изпълнението на критериите от Турция за отпадане на визите съдържа „голямо количество невярно възприемани аспекти, заради което процесът няма как да се придвижи напред“

Безвизовите пътувания са един от основните акценти в сделката между Брюксел и Анкара за намаляване на емигрантския поток към Европа. Според Турция, ако условието за визите не бъде постигнато, то тогава и цялото споразумение може да бъде развалено.

За да получи визова либерализация обаче Турция трябва да отговори на 72 условия, в това число и с промени на законите за борба с тероризма, за защита на личните данни и борбата с корупцията.

ЕС иска управляващите в Турция да смекчат дефиницията за „тероризъм“, тъй като в момента за „терористична пропаганда“ чрез дейността си са обвинени редица журналисти и учени.

ЕК ще разреши отпадането на визите за Турция

Турците се гласят за Шенген от първи юли

Ердоган: ЕС не е искрен към Турция

„Всяка държава има неща, от които може да се откаже, и такива, от които не може. Европейската комисия трябва да помогне на Турция“, заяви Бозкър. „Смятаме, че Европейската комисия трябва да разбере колко критична е настоящата ситуация“, допълни той, визирайки военния конфликт между турските власти и Кюрдската работническа партия.