Още по темата

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че е малко вероятно да бъде в добри отношения с британския премиер Дейвид Камерън, предаде агенция Ройтерс.

Причина за изказването на Тръмп е фактът, че

английския министър-председател определи предложението на американеца за временна забрана мюсюлманите да влизат в САЩ като „противоречиво глупаво и грешно“.

След изказването на Тръмп за мюсюлманите, Камерън го разкритикува в британския парламент и заяви, че ако кандидатът за президент на републиканската партия посети Великобритания, цялата страна ще се обедини срещу него.

„Изглежда, че няма да имаме много добри взаимоотношения, кой знае“, сподели Тръмп в интервю за английска телевизия, в отговор на въпрос какви биха били отношенията между двете страни, ако той спечели президентските избори.

„Надявам се да имаме добри отношения с него (бел.ред. Камерън), но ми звучи сякаш той не е готов да се реши проблема“, каза Тръмп, който преди време в друго интервю беше заявил, че не му пука за коментарите на Дейвид Камерън.

САЩ е най-близкият съюзник на Великобритания

и политически лидери от двете страни често говорят как тези държави се наслаждават на специалните си взаимоотношения.

По-рано този месец Камерън отказа да вземе назад думите си за предложението на Тръмп, но заяви, че кандидатът на Републиканската партия заслужава уважение заради успеха си на първичните избори.

Доналд Тръмп първоначално пожела успех на новоизбрания кмет на Лондон Садик Хан, но след това каза, че е обиден от критиките на градоначалника, че е невеж по отношение на исляма.

„Той не ме познава, никога не ме е срещал, изобщо не знае какъв съм. Мисля, че това са много груби изказвания. Честно казано, кажете му, че ще запомня думите му. Много неприятни твърдения са това. Невежество е той да ги говори“, каза Тръмп.

След избирането на Хан за кмет на Лондон Тръмп каза пред в. „Ню Йорк таймс“, че може да направи изключение за мюсюлманина Хан да посети САЩ.

На въпрос за членството на Великобритания в ЕС Тръмп заяви: „Имал съм вземане-даване с ЕС, много е бюрократично, много е тежко. Бих попитал Великобритания за какво ѝ е ЕС. Но нека хората сами решат“, каза той, имайки предвид референдума на 23 юни, на който британците ще решат дали страната им да остане член на ЕС.