Още по темата

Река Сена наводни крайбрежните райони във френската столица Париж и заплашва други френски градове съобщи TheLocal.

Столичното кметство затвори пътни артерии по протежение на реката от левия бряг в източната част до Айфеловата кула на запад. Нивото на водата се покачи с 4,3 метра.

Местните власти предупреждават гражданите да бъдат бдителни, ако са в близост до водата.

Очаква се високите нива на реката да се задържат до петък.

Необичайно силните дъждове в цяла Франция през последните дни доведоха до очаквано отлагане на мачове от откритото първенството по тенис на Франция „Ролан Гарос” и евакуация на два затвора.

Много туристи бяха блокирани около Париж. Спасителните служби са извършили повече от 8 000 спасителни операции от границата с Белгия до Бургундия, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов.

За утре е обявен червен код за част от Централна и Северна Франция заради проливни валежи и опасност от наводнения.

Червен код е обявен и за цяла Южна Германия също заради опасност от наводнения. Оранжев код е обявен за останалата част от страната.

Силни дъждове доведоха станаха причина за смъртта на четирима души в Германия и нанесоха големи щети във Франция и Белгия, предаде агенция Франс прес. Прекъснати бяха пътища, има наводнени жилища.

В Белгия няма пострадали, но на някои места през последните 24 часа паднаха валежи, равни на обичайните количества за месец и половина,

съобщава Кралският метеорологичен институт

В град Руселаре пожарната команда в получила между 1200 и 1300 обаждания за наводнени мазета, съобщава агенция Белга. В селището Везон, близо до западния град Турне, няколко улици са се оказали покрити с близо един метър вода и кал, довлечена от съседните полета. В същия регион са били затворени входовете за магистрали и автомобилни пътища.

Сходно е било положението в Северна и Централна Франция. От снощи пожарникарите са се отзовали на 4500 сигнала, повечето за наводнени мазета или срутили се тавани.

При проливните дъждове в Германия загинаха четирима души.

В намиращия се близо до Щутгарт град Швебиш Гмюнд загина пожарникар, опитал се да помогне на давещ се. 60-годишен мъж се удави в подземен гараж, а 13-годишно момиче беше блъснато от влак, след като се скрила от проливния дъжд под мост.