Още по темата

Сред многобройните кризи, които в момента са в ход на европейския континент, се появи още една сериозна. Русия активно се стреми да навреди на Германия и да я дестабилизира.

Това пише Рут Форсайт, член на Инициативата за трансатлантическа сигурност на Атлантическия съвет. Коментарът му е публикуван на страницата на Атлантическия съвет на САЩ - неправителствена организация, основана през 1961 г. Има десет регионални центъра, а централата на Съвета е във Вашингтон. 

Събрани заедно,

руските действия срещу Германия представляват още един пример за хибридни бойни действия,

прицелени в легитимността на европейско правителство. Това е още по-опасно, защото Русия е насочила кампанията си срещу Германия: ключов лидер на ЕС и правителство, което в момента се бори да запази Европа обединена пред лицето на редица заплахи за сигурността, както вътрешни, така и външни.

През цялото време от началото на украинската криза

Русия увеличава шпионската си дейност в Германия и други европейски държави. 

Според Федералната служба за защита на конституцията (BfV) - контраразузнавателната служба на Берлин, Русия подмолно прилага две тактики, използвани в миналото от съветския КГБ: дестабилизация и дезинформация.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Янис Сертс, директор на Центъра на НАТО за стратегически комуникации на върхови постижения, казва, че Русия умишлено използва тези тактики за създаване на недоволство в Германия

с крайната цел да бъде свален федералният канцлер Ангела Меркел.

Опитите на Русия за дестабилизиране на Германия включват опити за създаване на безредици там, където преди не е имало, но особено чрез използване на съществувало по-рано недоволство.

Също така Русия използва бежанската криза за да се опита да задълбочи недоволството

и разделението в германското общество. Руската пропаганда обрисува Запада като ставащ по-нестабилен и по-несигурен поради наплива от мигранти, рисувайки картина, в която сигурността на гражданите повече не може да бъде гарантирана от националните правителства в Европа.

За Русия това не е само въпрос на изкривяване на истината. 

Това наскоро беше демонстрирано с „Аферата Лиза“,

при която Москва обвини Берлин в покриването на случай, при който млада говореща руски германка изчезва и се предполага, че е била изнасилена от бежанци.

Въпреки че от германската полиция твърдят, че момичето не е било изнасилено и че бежанци не са намесени в изчезването й, фалшивата история предизвика отзвук, а външният министър Сергей Лавров посочи, че Германия прикрива случая. 

Само преди дни стана ясно, че германските власти приписват най-голямата кибератака срещу германския Бундестаг през април 2015 г. на „руската служба за военно разузнаване“.

Руски хакери постигнаха достъп до 14 основни сървъри, които осигуряват връзка и към информационни масиви на германското федерално правителство.

Това е само една от сериите атаки през последните години срещу германски цели, сред които и компании от отбранителната промишленост.

На Мюнхенската конференция за сигурност през 2016 г., руският премиер Дмитрий Медведев направи тревожната декларация, че светът е "бързо се придвижва към нова Студена война" (във видеото горе).

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер отказа да признае убеждението на Москва, че отново сме в Студена война, и пое върху себе си тежестта на изясняване позициите на Русия, за да омаловажи нападателния тон на Медведев: "Това, което Медведев е искал да каже, е, че ние се нуждаем от избягването на нова Студена война. 

В качеството си на лидер на Европа, Германия има отговорността да отговори адекватно на вредните действия на Русия.

Без да признава ясно заплахата за това, което е, Германия всъщност изпраща напълно погрешно послание не само на Русия, но и на останалата част от Европа и на своите съюзници.

Един достоен за следване пример може да бъде видян в Швеция, която през последните две години определя руските шпиони за най-голяма разузнавателна заплаха. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Както Янис Сартс наскоро отбеляза: ".. Най-добрият инструмент за дезинформация е, когато опонентът ви не забелязва ... Има редица страни, които все още не са забелязали, или са избрали да не забележат".

Време е за Германия да забележи, да го изрече и да предприеме действия, за да се противодейства на руската заплаха, завършва анализа си Форсaйт.