Още по темата

"Разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа не е защита, а увеличаване на ядрен потенциал", заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание, посветено на развитието на военнопромишления комплекс на Русия, състояло се в Сочи.

Твърдата позиция на Путин идва само ден след официалното откриване на американския противракетен щит в Девеселу, Румъния, само на 50 км от България. От днес започва строителството на такава база и в Полша.

Вчера представители на Москва заявиха, че Кремъл ще вземе мерки да противдейства на антиракетните съоръжения, въпреки уверенията на Алианса, че той не е насочен срещу Русия.

"Като използват своите възможности в световните средства за масова информация, те (САЩ) все още могат да заблудят някои хора, че тази система не заплашва Русия и че това е само отбранителна система. Но присъстващите на това заседание не могат да бъдат заблудени. Нищо подобно, това не е отбранителна система, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен на периферията", каза Путин.

Той поясни, че под думата периферия визира Източна Европа.

Путин заяви, че хората, които са взели решението за разполагане на система за ПРО в страните си,

трябва да знаят, че досега са живели спокойно и в безопасност.

Но след разполагането на елементите от тази система, Москва е принудена да обмисли как да парира заплахата, възникваща по отношение на безопасността на Руската федерация.

"Преди няколко години в един глас нашите опоненти говориха за това,

че системата за противоракетна отбрана е нужна на нашите партньори на Запад, в Европа и САЩ, за предотвратяване на ракетните и ядрените заплахи от страна на Иран. А къде са сега тези ядрени заплахи от страна на Иран?, попита Путин.