Още по темата

Самолетът на руския президент Владимир Путин се приземи на международно летище в Атина малко преди 17 часа в петък, със закъснение от близо час и половина от първоначално обявения график.

Путин беше посрещнат от министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос.

Самолетът на руският държавен глава беше ескортиран от два изтребителя F-16 на гръцките ВВС.

Междувременно стана ясно, че днес шест турски изтребители, летящи във формация и още четири, движещи се самостоятелно, са извършили общо осем нарушения на гръцкото въздушно пространство в североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море. Всички турски самолети са били прогонени от гръцките военновъздушни сили, съобщава „Екатимерини”.

Руският президент Владимир Путин заяви, че по време на посещението си в Гърция ще обсъди въпросите на международната сигурност и икономика. Той отбеляза, че е важно Атина и Москва да си „сверят часовниците“.

„Наистина всички ние преминаваме през трудни времена. Те са свързани с икономиката и с въпросите на международната безопасност и аз мисля, че е много важно да си сверим часовниците, да поговорим, да обсъдим всички тези въпроси и да търсим решения“, каза Путин по време на срещата с президента на Гърция Прокопис Павлопулос.

Путин каза, че в сътрудничеството между двете страни „има известни проблеми”, но и нещо, което впечатлява - през март тази година броят на руските туристи в Гърция се е увеличил с 523%.

България ще преговаря за газопровод от Русия

Бойко Борисов: В Русия нищо не правят случайно

„Газпром” подписа за нов газопровод през Гърция

„Може да бъде направено много повече не само в областта на туризма, но и в други сфери”, заяви руският президент.

Русия и Гърция са свързани с „много дълбоки, отдавнашни духовни връзки”, подчерта той.

При срещата си с руския лидер, премиерът на Гърция Алексис Ципрас окачестви задълбочаването на връзките с Русия като стратегически избор на Атина.

„Бих искал да подчертая, че е наш стратегически избор укрепването на връзките с Русия, защото ние имаме исторически близки религиозни и духовни връзки, защото пред нас има възможности за укрепване на икономическото партньорство, а също за укрепване на стабилността и мира в региона”, заяви Ципрас.

Русия и Гърция имат перспективи за развитие на двустранните икономически връзки, посочи Путин и призова „да се трансформират изключително добрите взаимни отношения и чувства на двата народа в икономическо и стратегическо развитие”.

По думите на руския президент става въпрос за сътрудничество в сферата енергетиката, високите технологии, инфраструктурата и взаимните инвестиции.