Още по темата

Френски полицаи се събраха на демонстрации по време на обедната си почивка в над 60 града във Франция. Те протестират срещу почти ежедневните сблъсъци с противниците на трудовата реформа, предлагана от френското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Франсоа Оланд съобщи вчера, че над 350 полицаи са били ранени през последните седмици при сблъсъци с демонстранти.

Полицейският профсъюз „Алианс“ свика днешните

„демонстрации срещу омразата към ченгетата“

с искане правителството да предприеме по-строги мерки срещу хора, които нападат служители на реда, отбелязва ДПА.

Наред с протеста на полицаите в Париж, който беше организиран на Площада на Републиката, имаше и неразрешен от властите контрапротест, предаде Франс прес. Полицията разпръсна със сълзотворен газ окол

300 контрапротестиращи, които скандираха „Ченгета, свине, убийци“ и „Всички мразят полицията“.

Близо до Площада на Републиката беше запален полицейски автомобил. Колата беше нападната от няколко протестиращи. Намиращите се в вътре двама полицаи успяха да се измъкнат невредими от колата, съобщи репортер на Франс прес от мястото на събитието.

През последните няколко седмици се проведоха десетки протести в повечето големи френски градове, насочени срещу планираните от правителството промени в трудовото законодателство.