Още по темата

Американският противоракетен щит в Европа беше открит днес, почти десетилетие, след като Вашингтон предложи защита на НАТО от ирански ракети и въпреки руските предупреждения, че Западът заплашва мира в Централна Европа, предаде Ройтерс (Reuters).

На фона на руско-западното напрежение, представители на САЩ и НАТО обявиха за функциониращ щита в отдалечена военновъздушна база в Девеселу, Румъния, която е само на около 50 км от България. 

И то след години на планиране, инвестирани милиарди долара

и неуспешни опити да се разсеят руските опасения, че щитът може да се използва срещу Москва. 

Руският отговор предстои. Началникът на комисията по отбрана в долната камара на руския парламент и бивш командващ на Черноморския флот на Русия адмирал Владимир Комоедов заяви, че Русия ще подобри отбранителната си способност в отговор на разполагането на елементи от противоракетната отбрана на САЩ в Румъния и Полша.

 „Това за нас е пряка заплаха. Те вече са на огневата линия. Освен радари ще разположат и противоракетни системи“, посочи той.

„Не на сто, а на двеста, триста и дори хиляда процента сме сигурни, че това е против нас. Системата е насочена не срещу Иран, а срещу Русия и нейния ядрен потенциал“, коментира Комоедов.

„Смятам, че можем да преодолеем тази система. И с тази цел ще укрепим отбранителната си способност. По-конкретно, ще затворим арктическия регион, като разположим там наши радарни системи и системи за прехващане“, заяви адмиралът.

В същото време, само преди две седмици Вашингтон прехвърли два супер съвременни изтребителя към Черно море, на фона на заявката, че НАТО ще разширява морското си присъствие през България, Румъния и Турция.

Системата за спиране на ракети в Румъния със среден обсег (до 3000 км) не е насочена срещу Русия, каза преди откриването Робърт Бел, пратеник на американския министър на отбраната Аштън Картър в НАТО, и продължи: 

„Сега ние имаме способността за защитим НАТО в Европа. Иранците разширяват своите способности и ние трябва да ги изпреварим".

Така би трябвало НАТО да получи денонощна защита, интегрирана с радарите и корабите на САЩ с противоракетни системи, които вече са разположени в Средиземно море. 

На мястото на бившата ВВС база на Румъния са разположени 24 ракети SM-3 и радар от системата "Еджис" (Aegis).

"Образно казано, противоракетната отбрана преминава от детството към възрастта на подрастващите. Предстои дълъг път тя да постигне нужния капацитет и способности", коментира Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

След официалното откриване дойде и коментар от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков

"Разполагането на система за противоракетна отбрана край границите на Русия представлява заплаха за страната". По думите му всички руски служби, които отговарят за отбраната на страната, са осведомени за плановете на НАТО за разполагане на противоракетна система в Европа и предприемат съответните мерки.

Открай време Русия предупреждава Запада, че така заплашва мира в Централна Европа

и се опитва с румънската база да ограничи действията ѝ в стратегически важното Черно море. Позицията на Москва е, че в случай на военен конфликт щитът би дал предимство чрез неутрализиране на руския ядрен арсенал достатъчно дълго, за да могат САЩ да нанесат първи удар. 

Системата се основава на принципа, че с радари може да се засече изстрелването на балистична ракета, да се изчисли траекторията ѝ и

да бъде атакувана с ракети и унищожена, докато е в Космоса

в най-високата си точка, преди да навлезе обратно в атмосферата.

САЩ ще започнат изграждането на втори обект в Полша в петък,

който трябва да бъде готов през 2018 г., давайки на НАТО постоянен щит в допълнение към вече наличните радари и кораби в Средиземно море. 

Междувременно, вчера се проведе командно-щабно учение „Dacian Lynx - 16“, което демонстрира сътрудничеството между България и Румъния в колективната система за отбрана.

Източник: Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев подчерта важността на учението, което показва единството и готовността на България и Румъния да изпълнят предприетите от НАТО мерки за гарантиране на сигурността – сформирането и изграждането на щабните елементи за интегриране на силите на НАТО.

Всичко това на фона на няколкото "атаки" на руски военни самолети спрямо американски разрушител в международни води на Балтийско море. Според американските чиновници корабът е изпълнявал ежедневната си дейност недалеч от Полша, а според руските власти бомбардировачите са изпълнявали учения.