Кораб със стотици мигранти потъва в Средиземно море
(Архив)   
Източник: ЕПА/БГНЕС
157

К ораб с над 300 мигранти на борда потъва в Средиземно море, съобщи Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от АФП и АП.

МОМ е получила сигнал за бедствие от един пътниците.

Човекът, който се обади, казва, че на неговия кораб има над 300 души и той е на път да потъне. 20 души вече са загинали. Още два съда бедстват, се казва в изявление на международната организация, базирана в Женева.

Съдовете се намират в международни води.

От МОМ уточниха, че са предали информацията на италианската брегова охрана, но от там са заявили, че заради вчерашния инцидент нямат достатъчно ресурси да започнат спасителна операция и могат само да пренасочат търговски кораби към района.

Вчера италианската брегова охрана съобщи, че лодка, превозвала около 700 имигранти, се е преобърнала в Средиземно море и стотици хора може би са се удавили. Спасени са едва 28 души. Оцелял разказа, че на борда всъщност е имало повече хора – около 950, някои от които били затворени в трюма.

Междувременно

трима имигранти, включително едно дете, загинаха, а 93 бяха спасени днес след корабокрушение край остров Родос,

съобщава АФП, като се позовава на гръцката пристанищна полиция. 30 от спасените са настанени в болница.

Платноходният кораб заседна в скалите близо до пристанището на острова. В операцията са участвали спасителни екипи, но и местни жители. Акцията беше особено трудна заради големите скали в близост до брега и факта, че мнозинството от имигрантите не умееха да плуват, е разказа местен журналистът пред АФП.

Броят на имигрантите, пристигащи в Гърция от западното крайбрежие на Турция с импровизирани плавателни съдове, значително се увеличи през последните седмици и нарасна тройно през първото тримесечие на годината. Става дума основно за имигранти от Афганистан, Субсахарска Африка и Близкия изток, по-специално от Сирия и Ирак.

Родос
Родос Източник: ЕПА/БГНЕС

Заради големия брой инциденти на плавателни съдове с мигранти, потънали в Средиземно море, ЕС обмисля дали да изпрати бойни кораби до брега на Либия – за борба с контрабандата на петрол и оръжия, но се опасява, че това може да насърчи повече мигранти да поемат по море с надеждата да бъдат спасени и отведени в Европа.

Темата за миграцията бе добавена към дневния ред на редовното заседание на европейските външни министри в Люксембург,

към което се присъединиха и министрите на вътрешните работи на 28-те, за да обсъдят общи политики за справяне с миграцията.

Върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини подчерта, че е време страните членки да намерят начин да споделят отговорността за бежанците и търсещите убежище. „Това не е само въпрос на морална отговорност. Броят на хората, загинали в морето – не само онзи ден, но и през последните месеци и години, ни казва, че не можем да позволим това да се повтаря. Няма да предотвратим подобни случаи, ако не действаме последователно и с всеобхватни мерки. Това е и в наш интерес – тук става дума за доверието в Европейския съюз, който беше създаден около идеите за защита на човешките права, човешкото достойнство и живота на хората. Знам, че няма лесни решения на проблема, но отговорността трябва да е обща“, заяви Федерика Могерини.

Италианският външен министър Паоло Силвери също подчерта, че проблемът с имигрантите не е само на Рим. „70% от нелегалните имигранти към Европа пристигат в Италия. Така че проблемът не може да е само на Италия. Уверен съм, че целият Европейски съюз ще разбере, че репутацията ни е заложена на карта“.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се обяви за спешното изготвяне на обща европейска система за имиграция. Той подчерта, че страните членки трябва да си поделят товара от нелегалните имигранти, а те на свой ред трябва да получат шанс за легално влизане в Европа. Като пример Шулц посочи лотарията със зелени карти за Съединените щати.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск пък обяви, че свиква в четвъртък в Брюксел извънредна среща на върха на ЕС след последните трагедии край либийските брегове, при които загинаха стотици души.

Подобна среща бе поискана вчера от италианския премиер Матео Ренци, който бе подкрепен от редица свои колеги.

Положението в Средиземно море е драматично и не може да остане така, коментира Туск. Той уточнява, че целта на предстоящото заседание ще бъде обсъждането на възможностите за реакция на ЕС и на отделните държави от Общността. Туск пояснява, че не очаква незабавни решения, свързани с основните причини за миграционните потоци, защото подобни решения не съществуват. Ако ги имаше, досега отдавна да сме ги използвали, заявява Туск.

По неговите думи се очакват предложения, както и неотложни ангажименти за действие. Европейският съвет ще обсъди начините за пресичането на дейността на каналджиите, за укрепването на спасителните дейности, за помощ на най-засегнатите държави от ЕС, за повишаването на сътрудничеството със страните на произход и на транзитно преминаване на мигрантите.

Италианският премиер Матео Ренци призова в радиоинтервю за

съвместна операция на Европейския съюз срещу трафикантите на хора по море.

„Възможна е операция срещу морските трафиканти (на хора), която да преследва конкретни цели и да бъде споделена от Европа. Налице са всички условия за това. Действията трябва да бъдат насочени към притежателите на плавателните съдове, които да бъдат предадени на правосъдието. Италия вече арестува 976 от тях, но нима е възможно да го правим само ние? Искаме Европа да се отнесе по-сериозно към проблема с Либия, който трябва да бъде решен в основата му. Морска блокада ще означава да се превърнем в таксита на трафикантите. Това трябва да бъде казано на онези, които я предлагат. Друг е въпросът, ако можехме да осъществим блокада, но в териториалните води на Либия. За това обаче се изисква международно споразумение и най-вече споразумение с либийското правителство, което е разделено. В противен случай ще трябва да обявим война. Абсолютно прекален е рискът в този момент да се изпратят в Либия международни сухопътни сили. Не можем да изпратим десетки хиляди (военни) без наличието на стратегия, а само на вълната на емоциите. Изключвам на този етап присъствието на сухопътни контингенти (в Либия)“, подчерта Ренци и добави, че е разговарял по темата с германския канцлер Ангела Меркел и с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Той посочи, че италианската магистратура разследва дали трафиканти на хора са сред оцелелите от корабокрушението край либийския бряг в неделя, за което се предполага, че е отнело живота на 700 души.

Германия и европейските ѝ партньори трябва бързо да приемат нови мерки, за да предотвратят нови трагедии с кораби с мигранти в Средиземно море,

заяви днес говорител на канцлера Ангела Меркел, цитиран от Ройтерс. Щефен Зайберт отрече да има различия в мненията в Берлин за по-нататъшния подход по въпроса, след като вчера от германската столица дойдоха разнопосочни сигнали по повод възможността да се възстанови спасителната мисия „Маре нострум“, която Италия прекрати в края на миналата година.

„За всички в германското правителство е ясно, че нещо трябва да бъде направено, за да няма повече бъдещи инциденти“, посочи Зайберт. „Сега трябва много бързо да постигнем съгласие за подходящи мерки“.

Същевременно бившият министър на външните работи на Франция и основател на благотворителната медицинска организация „Лекари без граници“ Бернар Кушнер заяви днес в интервю за вестник „Паризиен“, че

Европа носи колективна вина за това, че е оставила стотици мигранти да загинат в Средиземно море.

„По този въпрос Европа е виновна в това, че не е помогнала на човек в опасност. Това е позор за нас“, каза той, използвайки юридически термин, обозначаващ престъпление, което е наказуемо според френското законодателство. „Преди да се направи каквото и да било, нека хвърлим спасително въже на всички тези хора, които се давят, като създадем европейска спасителна флотилия за 28-те държави членки на Европейския съюз. По един спасителен кораб за всяка страна“, посочи Кушнер.

Огромен брой мигранти са на път да отплават от Либия за Европа,

заяви италианският прокурор Маурицио Скалия, който работи в прокуратурата на Палермо и разследва мрежи за трафик на хора, цитиран от ДПА.

„Според информацията, с която разполагаме, на либийския бряг има около 1 млн. мигранти, които са готови да тръгнат към Европа“, каза Скалия.

Посочената от него бройка е безпрецедентна, отбелязва ДПА. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на мигрантите, прекосили Средиземно море с плавателни съдове миналата година, е бил малко под 220 хил., 170 хил. от които са пристигнали в Италия.

Коментари 157
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

157 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 11 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 16 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 49 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 54 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати