Още по темата

Турция няма да влезе в Европейския съюз преди 3000 г., ако преговорите за присъединяване на страната вървят със сегашните темпове.

Това заяви британският пример Дейвид Камерън в интервю за телевизия „Ай Ти Ви” (ITV). През миналата година отношенията между британския премиер и турския президент Реджеп Ердоган изглеждаха доста по-топли – вижте във видеото.

„Те внесоха кандидатурата си през 1987 г. и при запазване на сегашната скорост на преговорите възможно е моментът на присъединяване да настъпи около 3000 г., ако се вярва на най-последните прогнози”, посочи Камерън пред ITV.

Думите му прозвучаха в разгара на агитационната кампания за насрочения за 23 юни референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Така премиерът, който е против напускането на общността, коментира мнението на съпартийката си от Консервативната партия Пени Мордънт, заемаща в правителството поста заместник-министър на отбраната.

Мордънт, която е от лагера на евроскептиците, смята, че Турция може да се присъедини към ЕС в близките осем години и че Великобритания фактически не може да направи нищо, за да попречи.

Мнение: Как може да рухне ЕС през 2016 г.

Камерън: Кризата с мигрантите може да доведе до Брекзит

Варварите са зад портите на Европа

Днес британския таблоид „Съндей експрес” (The Sunday Express) дори цитира проучване, според което 16% от турските пълнолетни граждани възнамеряват да се преместят във Великобритания, когато Турция получи пълноправно членство в ЕС.

„Участниците в кампанията за излизане на странната от Европейския съюз заблуждават със своите изявления”, изтъкна Камерън и определи думите на Мордънт като напълно неверни.

„Великобритания, както и всяка друга страна от ЕС има право на вето за присъединяването на нова държава”, подчерта той.

Британският премиер е скептичен и по въпроса за безвизовото влизане на турски граждани на територията на ЕС. Той изтъкна, че Лондон не подкрепя такава стъпка.

„Доколкото ние сами осъществяваме нашия граничен контрол, тъй като сме извън Шенген, няма да предложим на турците безвизов достъп. Ще запазим имиграционната си политика”, категоричен е британският премиер.