Още по темата

Гръцкото правителство приключи днес процеса на приватизация на правата за конни залагания, предприет от предишното правителство.

Те бяха отстъпени за период от 20 години на филиал на гръцко-чешката компания за спортни залагания ОПАП за 40,5 милиона евро.

Това е първата приватизация, реализирана от правителството на радикалната левица СИРИЗА, което е на власт от три месеца.

То е много резервирано към приватизациите на държавни активи, но е подложено на силен натиск от международните кредитори на страната (ЕС, ЕЦБ и МВФ), за да приключи предвидените приватизационни сделки, посочва АФП.

Междувременно на срещата на финансовите министри от еврозоната не бе постигнат пробив в преговорите за дълга на Гърция.

От успеха на преговорите зависи изплащането на транш от жизнено значение за Гърция на стойност 7,2 милиарда евро. 

Еврозоната и Гърция "нямат правото да не постигнат споразумение", коментира след края на разговорите гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който обаче призна, че преговорите се влачат. Той бе подложен на натиск от колегите си, настояващи да се ускори темпът в сегашните дискусии по програмата за реформи, която Атина се ангажира да представи.

Споразумението за отпускането на следващия транш от международния кредит трябва да бъде постигнато възможно най-скоро, тъй като страната е притисната от времето, допълни Варуфакис.

Гърция няма да получи никакви пари без всеобхватно споразумение по програмата за реформи и други въпроси, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум

На въпрос дали Атина може да получи някаква международна помощ, преди да бъде постигнато всеобхватно споразумение той отговори: "Краткият отговор е "не"". Дейселблум отбеляза на заключителната пресконференция и това, че между Гърция и кредиторите й продължава да има значителни разногласия.

Прекалено много време бе изгубено през последните два месеца, затова е ясно, че е необходим по-съществен напредък в тези обсъждания, подчерта председателят на Еврогрупата.

Гърция трябва да напредне значително по плана си с реформи, ако иска да получи спасителните заеми, каза Дейселблум. В края на днешната среща на 19-те финансови министри от еврозоната в Рига Дейселблум предупреди, че на Гърция й изтича времето, в което да си осигури пари, с които да избегне фалита.

Гърция трябва да представи списък с реформи, който да бъде одобрен от европейските й партньори, да за получи оставащите 7,2 милиарда евро от спасителния финансов пакет.

По думите на Дейселблум Атина носи вината за загубеното време за подготовка на програмата за финансова помощ на Гърция.

Гръцкият финансов министър Варуфакис бе остро критикуван на заседанието на Еврогрупата, допълни Дейселблум. "Не мога да навлизам в подробности как мина дискусията. Ще кажа обаче, че по адрес на гръцкия финансов министър бяха направени много критични изказвания. За два месеца (на преговори по програмата за реформи на Атина) напредък не бе постигнат. Да, тонът на диксусиите бе много критичен", каза Дейселблум.

Еврогрупата отново ще обсъжда програмата за подпомагане на Гърция на 11 май на следващата си редовна среща в Брюксел.