Още по темата

Двамата съперници на втория тур на президентските избори в Австрия - крайно десният политик Норберт Хофер и представителят на Зелените Александър ван дер Белен - подлучват приблизително еднаква подкрепа.

Това развитие е изненадващо на фона на убедителната преднина, с която се очакваше да спечели Хофер. На първия тур той получи 35% от гласовете и изпревари с близо 14 процентни пункта опонента си.

Към 13:00 часа централноевропейско време предварителните резултати показваха убедителна преднина за крайно десният политик, който успя да се възползва в кампанията си от нарастващите страхове на австрийците от бежанската криза в Европа.

Австрия към мигрантите от Идомени: Не преигравайте

Австрия поиска Меркел да сложи бежанците под контрол

Австрия: Никакви експерименти с политиката към мигрантите

В екзитполовете Хофер водеше с 35,05% срещу 21,34 % за Ван дер Белен, побеждавайки в 425 от общо 442 секции, при 70% избирателна активност.

Към 17,30 часа обаче Хофер вече изоставаше с 49,9% срещу 50,1% при 79 на сто преброени гласове.

В момента прогнозният резултат между двамата кандидати е изравнен при 100% преброени бюлетини. Предстои ново броене, което да определи бъдещия президент на Австрия, като се очакват гласовете, подадени по пощата, които са около 900 хил. Без тях Хофер е получил 51,9%. Прогнозите обаче дават предимство за Ван дер Белен при вота на гласувалите по пощата австрийски граждани.