Още по темата

„Турция трябва да спазва своята страна на споразумението с Европейския съюз за намаляването на потока от имигранти”.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на срещата на лидерите на страните от Г-7, предупреждавайки, че заплахите на турския държавен глава Реджеп Ердоган няма да проработят.

Според Юнкер Анкара трябва да промени своето законодателство по отношение на борбата с тероризма, ако иска нейните граждани да могат да пътуват без визи в ЕС.

„Очакваме, че Турция ще се придържа към своите ангажименти и заплахите не са най-добрият дипломатически инструмент, който може да бъде използван“, каза Юнкер. „Така че трябва да спрат да бъдат използвани, защото няма да проработят“, подчерта той.

В рамките на споразумението с ЕС, властите в Анкара трябва да помогнат за спирането на имигрантския поток от турска територия към Европа. В замяна на това Турция ще получи от Брюксел 6 млрд. евро. Също така ще бъдат премахнати визите за турски граждани и ще се ускори преговорният процес за членство на страната в ЕС.

Срещата на Г-7, в рамките на която говори Юнкер, става дни след като в началото на седмицата се проведе хуманитарна конференция в Истанбул под егидата на ООН.

Турски министър: Осуетихме опит за държавен преврат

Анкара с категоричен ултиматум към Европа

Турция цензурира изложба. Присъди за журналисти

При закриването ѝ турският президент посочи, че ако визовият режим не бъде либерализиран, турският парламент няма да приеме законите, свързани със споразумението с ЕС.

„Ако има резултат, това ще е чудесно. Ако няма – много съжалявам“, заяви Ердоган.