Още по темата

Ердоган ще трябва „да обясни на младите турци, на бизнесмените, на журналистите и на другите, защо те са ограничени в турската територия“.

Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, показвайки ясно, че няма да отстъпи пред турските искания.

Той предупреди турския президент добре да обмисли решението да обърне гръб на споразумението между Анкара и Брюксел за ограничаване на миграцията.

Ердоган „трябва да помисли два пъти, преди да заяви, както вече казаха някои от неговите министри, че сделката не е осъществима“, посочи Юнкер.

Броят на имигрантите, които пристигат в Гърция, намаля драстично, след като Европейският съюз сключи споразумение с Анкара в края на март. Според него за всеки върнат имигрант от Гърция ЕС ще взима от Турция един сирийски бежанец.

В замяна Брюксел обеща да вдигне визите за турски граждани. Това обаче ще стане само ако Турция изпълни 72 условия за законодателни промени, които гарантират демокрацията и спазването на човешките права. Управляващите в Анкара категорично отказват да се съобразят с част от европейските изисквания, тъй като те покопават властта им.

„Имах приятелски отношения с президента Ердоган дълго време, но те сега са бурни“, призна Юнкер, който допълни, че амбициите на Турция да се интегрира в Европа са отслабнали през последните две години.

По-рано външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу посочи, че споразумението за бежанците ще бъде прекратено, ако ЕС не изпълни ангажимента си да либерализира визовия режим.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди Германия, че приемането на парламентарна резолюция, признаваща арменския геноцид, ще развали отношенията между двете държави.

„Ако започнат тази игра, това ще навреди на нашите бъдещи отношения – дипломатическите, икономическите, политическите, търговските и военните връзки между двете страни“, заяви Ердоган, преди да замине на обиколка в Африка.

Той похвали двустранните отношения между държавите, които в момента са „на най-високо ниво“, но заяви, че Турция ще обмисли предприемането на реципрочни стъпки, след вота в четвъртък.

„Ние ще направим необходимото оценяване след гласуването“, посочи Ердоган.

Турските власти от дълго време настояват западните им съюзници да не признават избиването на 1,5 милиона души в Армения по време на Първата световна война за геноцид.

Стачка блокира Франция, полицията в сблъсък с протестиращи

Ултиматум на Ердоган към ЕС

Турски министър: Осуетихме опит за държавен преврат

По-рано турският президент критикува и френските власти за това, че прилагат насилие спрямо мирни граждани, търсещи човешките си права и сравни протестите в Париж с тези на площад „Гези” в Истанбул от 2013 г. - вижте във видеото.