Още по темата

В секретен доклад на Федералната криминална служба на Германия, изтекъл в медиите, се предупреждава за опасност от ислямистки нападения по време на Европейското първенство по футбол, което стартира след няколко седмици във Франция.

Според „Ди Велт” (Die Welt) в документа е посочено, че са засечени съобщения от ислямисти, според които „успешна атака срещу отборите на кръстоносните народи, към които принадлежи и Германия, ще има специален ефект”.

Преди няколко дни директорът на Европол Роб Уейнрайт също предупреди, че предстоящото първенство по футбол е „привлекателна цел за терористите”.

В документа на германската служба, озаглавен „Доклад за състоянието на риска по време на Европейското първенство по футбол през 2016 г.” се подчертава, че Франция е във фокуса на екстремистите.

Причини за това са френската колониална история в Северна Африка, военният ангажимент в Мали и бомбардировките срещу „Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Според Федералната криминална служба Европейското първенство по футбол е „символична цел, привличаща голямо медийно внимание и с очаквания за по-голям брой на жертвите”.

Междувременно и от френските служби за сигурност предупредиха за такава опасност.

Джихадисти от „Ислямска държава” готвят „кампания от терористични атаки” във Франция, като целта е „взривяване на бомби в райони със струпване на много хора”.

Серия кървави атентати в Багдад, 93-ма загинали

Нападател в Германия уби човек с „Аллах е велик”

„Ислямска държава” настъпва в Либия

За това предупреди ръководителят на френската Генерална дирекция за вътрешната сигурност

„Очевидно Франция е най-силно застрашена и ние знаем, че „Ислямска държава” планира нови нападения”, казва Патрик Калвар пред парламентарната комисия по отбраната, според стенограма, публикувана днес.

Той бе изслушан в комисията във връзка с подготовката за Европейското първенство по футбол, чийто домакин ще бъде Франция.