Още по темата

Португалец и руснак са задържани в Италия по подозрение в шпионаж.

Италианските медии съобщиха, че по искане на службите за сигурност на Португалия, в Рим е арестуван висш служител на португалското разузнаване - бившият шеф на антитерористичната служба Фредерико Жил Карвальо. Във видеото вижте най-новото от руските технологии за шпионаж - дрон, наподобяващ хлебарка.

Карвальо е заподозрян в предаването на секретни документи на представител на руското разузнаване, който също е бил задържан. Името на руския гражданин не се посочва.

Предполага се, че двамата заподозрени са се срещнали в Италия, за да обменят тайна политическа и икономическа информация, отнасяща се до НАТО и ЕС.

Според италианските медии арестът е станал през уикенда. Разследването на португалския шпионин е продължило през последните две години.

По време на задържането му са иззети документи и пари, бил е извършен обиск и в дома му в Лисабон.

Шпионин в стил мистър Бийн нахлу при Обама и Путин (видео)

Ф. Форсайт призна, че е бил шпионин на МИ6

ФБР обяви, че е арестувало руски шпионин в Ню Йорк

Разследващите смятат, че португалският шпионин е получавал по 10 000 евро за всеки документ, който е давал на руската си свръзка.

Счита се, че той също така е имал връзки с няколко жени от Източна Европа и Русия. Все още не е ясно кой е бил водещият мотив, направил възможно вербуването на Карвальо за руски шпиони.