Още по темата

Най-малко петима удавени в Бавария след наводненията вчера, съобщават местни агенции. Самоличността на жертвите не е установена.

В Бавария 78-годишна жена, нейната дъщеря и внучката й бяха открити удавени в мазето на дома им. В близко село бяха намерени мъртви възрастни мъж и жена. 10 души са обявени за безследно изчезнали.

Вижте бедствието в снимки

Във Франция Лувърът ще затвори врати в петък, за да може да се евакуират произведенията на изкуството, които се съхраняват в подземните му помещения.

Музеят на брега на Сена е най-посещаваният в света и пази някои от най-големите световни ценности – от Мона Лиза до древни египетски артефакти.

От Лувъра посочват в изявление, че целта на евакуирането е да се преместят на безопасно място творби, които в момента се намират в опасност от наводнения.

Подземните хранилища на музея са обезопасени с помпи против наводнения и врати, непропускащи вода. Въпреки това обаче, след като вчера нивото на Сена се покачи с пет метра, управата реши да евакуира произведенията в тях.

Днес по-рано затвори врати и друга парижка забележителност – Музеят Орсе, който се намира на отсрещния бряг на реката, срещу Лувъра. В него има картини на художници като Реонар, Мане, Ван Гог, Дега, както и 24 платна на Гоген. Експонати от него също ще бъдат евакуирани, но няма да напускат територията на музея, като вместо това ще бъдат поставени на някои от горните му етажи.

Проливните дъждове в различни части на Европа доведоха до наводнения в отделни региони на Германия, Франция и Австрия.

На места бедственото положение остава в сила и днес. Цели области са евакуирани.

Извънредна ситуация е обявена в южната част и на Бавария, където най-малко 9 хиляди къщи са без електричество.

„Водата дойде толкова бързо, че хората трябваше да се спасяват по покривите на своите къщи“, заяви говорител на регионалната полиция в Долна Бавария, цитиран от БГНЕС.

Наводненията създадоха проблеми и в Австрия, затруднена е обстановката и във Франция

Вчера Сена преля и наводни крайбрежни улици в Париж. Евакуирани са над 5500 души, а нивото на водата на места достига два метра над залетите улици.

Според прогнозите, опасността от наводнения остава в сила най-рано до петък.

Стигна се до отлагане на мачове от първенството по тенис „Ролан Гарос”, а два затвора бяха евакуирани.

Много туристи са блокирани.

Спасителните служби са извършили повече от 8 000 спасителни операции от границата с Белгия до Бургундия.

Блокирани са магистрали.

Учебните заведения във френския департамент Лоаре остават затворени и днес.

В девет френски департамента е обявено предупреждение за наводнения, а армията спаси над 200 шофьори. Според френските метеоролози месец май е бил най-дъждовният за последните 150 години.