Още по темата

Германският парламент одобри резолюция, с която признава масовите убийства на арменци от османските турци по време на Първата световна война за „геноцид“, съобщи Би Би Си (BBC).

Турция категорично се обяви против резолюцията на Бундестага и предупреди, че това може да навреди на връзките между двете държави.

Арменците са категорични, че 1,5 млн. души от народа им са загинали в зверствата от 1915 г., а Турция твърди, че броят е много по-малък и отхвърля термина „геноцид“.

Моментът, в който Бундестага приема резолюцията е много особен, тъй като сега ЕС се нуждае от помощта на Турция за спирането на огромната миграционна вълна, която залива Стария континент.

Според споразумение от месец март Турция се съгласи да приеме обратно мигрантите – включително сирийци – пристигнали на гръцките острови, в замяна на парична помощ от ЕС и обещание за безвизово пътуване на турците до повечето страни в Европа.

Турция отрича, че е имало систематична кампания за клане на арменци като етническа група по време на Първата световна война. Южната ни съседка  посочва, че много турски цивилни са загинали в безредиците по време на разпадането на Османската империя.

Около 1000 протестиращи с турски и германски знамена се събраха пред Бундестага в знак на солидарност с Турция и срещу приемането на резолюцията, с която Германия признава геноцида над арменците
Около 1000 протестиращи с турски и германски знамена се събраха пред Бундестага в знак на солидарност с Турция и срещу приемането на резолюцията, с която Германия признава геноцида над арменците Източник: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Ангела Меркел не беше в Бундестага по време на гласуването.

Нейната партия на християндемократите (ХДС), коалиционните им партньори – соациалдемократите и зелените подкрепиха резолюцията.

Германските депутати са били подложени на натиск от страна на турци в навечерието на гласуването, включително със заплашителни и обидни имейли, съобщи германската телевизия ARD.

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че приемането на резолюцията е „ирационално“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък се е обадил на г-жа Меркел и я е предупредил, че връзките между двете страни ще пострадат, „ако (Германия) попадне в тази игра“.

В резолюцията се използва думата „геноцид“ в заглавието и в текста. Освен това в нея се казва, че

Германия – съюзник на османците по онова време – носи някаква вина, защото не е направила нищо, за да спре убийствата.

Немско-турските отношения се изостриха тази година и заради нецензорни стихотворения на немски комик за турския президент, което провокира изпращането на жалба от страна на Ердоган.

Логично след приемането на резолюция

Турция привика посланика си в Германия,

предаде Асошиейтед прес. Това е направил лично президентът Ердоган, който в момента е на посещение в Кения, определяйки действието си като „първа стъпка“ и заявявайки, че турското правителство ще обсъди какви действия да предприеме в отговор на това гласуване.

Вижте как Франция призна арменския геноцид преди пет години:

Задава се нова криза между Турция и Франция

Франция: И Сенатът прие закона за геноцида

Турски хакери атакуваха френски сайтове

Спорът за арменския геноцид

Стотици хиляди арменци умират през 1915 г. от ръцете на османските турци, чиято империя се разпада тогава.

Много от жертвите са цивилни, депортирани в безплодни пустинни райони, където умират от глад и жажда. Хиляди са загинали в кланета.

Армения е категорична, че 1,5 млн. души са били убити. Турция твърди, че броят на смъртните случаи е много по-малък.

Повечето нетурски учени разглеждат събитията като геноцид, както направиха и 20 държави, включително Франция, Германия и Русия, както и някои международни организации като Европейския парламент.