Още по темата

НАТО рискува ядрена война с Русия до една година ако не увеличи отбранителните си способности в прибалтийските страни, обяви британският генерал сър Ричард Ширеф, бивш заместник- върховен главнокомандващ обединените сили на НАТО в Европа (2011-2014 г.), цитиран от „Индипендънт“ (The Independent).

Според него има сериозна опасност за нападение срещу Естония, Латвия и Литва, които са членове на Северноатлантическия пакт и Западът трябва да действа сега, за да бъде избегната „потенциална катастрофа“.

Генералът от запаса е автор на книгата „2017: Война с Русия“ и каза в предаване на „Би Би Си” (BBC), че събитията, които е описал в нея, са „напълно възможни“.

Според неговите думи „смразяващият факт е, че поради обвързаността на руското ядрено мислене и способности с всеки аспект от техните отбранителни способности, това ще бъде ядрена война“.

“Трябва да съдим за президента Путин по делата, а не по думите му”, допълва генералът. „Той нахлу в Грузия, нахлу в Крим, нахлу в Украйна. В период на напрежение една атака срещу прибалтийските страни... е напълно възможна.“

В съответствие с чл. 5 от договора за основаването на НАТО държавите в алианса трябва да защитят всяка от страните-членки ако бъде атакувана.

НАТО откри на 50 км от България база за ужас на Русия

САЩ и Русия заговориха за нова Студена война

Ядрените мускули на Русия и САЩ

Според преценката на ген. Ширеф руският президент Путин може да бъде подтикнат към интервенция в Прибалтика от „усещането“ за слабост в НАТО, и както с Крим, Кремъл ще представи действията си като акт на отбрана за защита на големите рускоговорещи малцинства.

НАТО вече предприе стъпки към засилване на отбраната на прибалтийските страни, но ген. Ширеф смята, че е необходимо „повдигане на летвата високо, за да бъде показано на всеки агресор, че не си струва да рискува“.