Още по темата

След като само преди ден Долната камара на италианския парламент даде зелена светлина на еднополовите бракове в страната, негативните реакции не закъсняха.

Сред първите, които се протиповостави на закона е лидерът на дясната партия Северна лига Матео Салвини.

По време на представяне на книгата си, политикът изрази опасения, че скоро ще се образува и „чакалня за гей осиновявания“. Той е категоричен, че ще се обади на всички кметове, членове на Северната лига с молба „да не се подчиняват“.

Преди да бъде прокаран, текстът срещна доста критики и остри дебати в парламента и обществото, тъй като страната се слави със силни католически традиции, припомнят италианските медии.

Последната стъпка към момента е въпросният текст да бъде подписан и от президента Серджо Матарела, след което ще влезе окончателно в сила.

Световните агенции пък припомнят, че Италия остана единствената западноевропейска страна, която не разрешава еднополовите бракове. Съдът в Страсбург дори осъди страната през юли 2015-та, след като се произнесе по жалба на три хомосексуални двойки, на които е отказано право да сключат брак.

Съдът постанови, че Италия „е нарушила Европейската конвенция за защита на правата и основните свободи на човека, гарантираща правото на зачитане на личния и семейния живот“.

Прочетете още по темата:

Ватиканът определи ирландската подкрепа за гей браковете като „поражение за човечеството“

Гей-браковете в Австралия бяха отменени

Стотици хиляди хора на протест срещу гей браковете в Париж

Карл Легерфелд подкрепи гей браковете във Франция