Още по темата

Граждани на различни европейски страни изразяват възмущението си от начина, по който се реши кой да спечели първото място на тазгодишния конкурс „Евровизия 2016“.

Петиция с искане да се преразгледат резултатите

от международния конкурс за песен „Евровизия 2016“ се появи на сайта Change.org. До сутринта обръщението към организаторите на „Евровизия“ беше подписано вече от повече от 47 хил. души, към момента те вече са над 270 хил.

За автор на петицията се сочи жителя на Ереван Артур Оганесян, но тя е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни.

„Ние разбираме, че гласуването на жури и аудитория – това е тежък и емоционален процес, но броят на подписалите се под тази петиция показва, че мнозина са убедени в това, че победител тази година в конкурса стана не този, който трябваше да спечели“, казва авторът на обръщението.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) не възнамерява да преразгледа резултатите

от приключилия в Стокхолм песенен конкурс, но ще се запознае с петицията на поклонниците на проявата, публикувана в сайта Change.org, настояваща за тяхното анулиране, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира представителя на пресслужбата на европейската медийна организация Пол Джордан.

"Ние обезателно ще разгледаме петицията. Забележително е, че толкова много хора са проследили конкурса и преживяват за неговите резултати. Но аз се съмнявам, че те ще бъдат преразгледани. Във всички случаи, ние ще публикуваме съобщение по този повод. Това ще стане през втората половина на деня", заяви Джордан.

Петицията няма юридическа сила и Европейският съюз за радио и телевизия има правото да не я разгледа. 

Нашият участник Поли Генова, която завоюва рекордното за страната ни 4-то място, беше посрещната като победител след завръщането ѝ от конкурса. Припомнете си какво каза тя тогава с видеото горе.

Испанецът Кристиан Гаридо от Мадрид също направи своя петиция в сайта Change.org, в която призовава

Испания да се откаже от участие в „Евровизия 2017“.

По думите му тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил „подигравка“ и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от „политически интереси“.

Припомнете си песента победител на „Евровизия 2016“ и финала на надпревата:

„Доволни ли сте от резултатите от „Евровизия 2016“, пита той. „Испания не трябва да участва през 2017, за да видят и разберат всички колко сме възмутени“, пише още авторът на обръщението.

Германски потребители

на портала „OpenPetition“ призовават страната си да се откаже от участие в „Евровизия“. По думите на автора на една от петициите, „това състезание се провежда не на художествено ниво, а отразява само политическите ветрове“.

Французите също започнаха подписка за уволнение на водещата, която коментираше финала на „Евровизия“ по канал „France 2“. Авторът на обръщението на сайта „Avaaz“ пише, че водещата Мариан Джеймс си е позволила в пряк ефир да прави обидни изказвания за Русия и така е уронила имиджа на Франция.