Още по темата

Европейският съюз няма да признае изборите, насрочени за 5 юни в Македония, нито техните резултати.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич за македонското издание на „Дойче веле“. Вече повече от година Македония е разтърсвана от протести и политическа криза – вижте във видеото.

 „Смятаме, че не са изпълнени дори минимума условия за осъществяване на честни избори на 5 юни 2016 г., които биха могли да бъдат признати от международната общност“, посочи тя.

Коциянчич също така предупреди, че „продължаващата политическа криза още повече отдалечава държавата от евроатлантическите ѝ стремежи“.

ЕС и САЩ: Македония не може да направи честни избори

Провал на преговорите в Македония

Трета вечер на протести в Скопие

Сблъсъци в Скопие, има ранени журналисти

От Комисията също така призоваха за прочистване на избирателните листи, осигуряване на балансирано медийно отразяване и разследване на заплахи срещу гласоподаватели.

Според местни медии в избирателните списъци има около половин милион „мъртви души”, от 1,8 милиона избиратели. В същото време хиляди македонски граждани, основно от албански произход, не са регистрирани.

В актуалните условия, което и да е правителство, формирано в резултат на избори, където три от най-големите партии не участват, няма да бъде надежден партньор на международната общност.

Коциянчич призова всички политически лидери в страната да вземат мерки, за да се справят със ситуацията, спазвайки договора от Пържино.

„Също така е необходимо лидерите да се заемат с решаването на проблема с върховенството на закона без повече отлагане“, подчерта тя.