Още по темата

„Имаше един младеж от Анкара.

Той беше ужасен загубеняк.

Докато овес не пося.

С помощта на една коза.

А дори не спря, да каже благодаря“.

С тези рими Борис Джонсън, бившият кмет на Лондон, спечели конкурса за най-добър стих, осмиващ турския президент Реджеп Ердоган.

Може би е просто съвпадение, но Джонсън също така е водач на движението за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Въпреки че стихотворението не е нищо особено по каквито и да е литературни стандарти, то предизвика сериозен отзвук. За британците, искащи да скъсат с ЕС, Борис Джонсън ясно показва, че Великобритания няма да се съобразява със силния на деня в Анкара, както и с канцлера Ангела Меркел в Германия.

Ердоган може да хвърля опонентите си в затвора в Турция. Канцлерът Ангела Меркел може да заплашва със съд критиците на турския президент в Германия. Но във Великобритания хората могат да живеят свободно. Така може да се обобщи реакцията към тези няколко рими в британските медии. Един стих, който буквално заплашва да промени историята.

Докато британските избиратели се готвят да направят избора, който ще реши бъдещето на страната им и на Европейския съюз, върви истинска кампания, която да им помогне да гласуват за края на обединена Европа.

Тези няколко рими са част от впечатляващите усилия на Борис Джонсън да сложи край на британската зависимост от Брюксел.

Стихът е своеобразен отговор на безсилието на Германия да се противопостави категорично на натиска на авторитарния турски президент.

Съдът в Хамбург частично удовлетвори иска на Реджеп Ердоган срещу телевизионния водещ на „Це Де Еф“ (ZDF) Ян Бьомерман, като забрани 6 строфи в неговите сатирични стихове, осмиващи турския държавен глава. Ако сатирикът наруши съдебната забрана го чака глоба в размер до 250 000 евро и лишаване от свобода за срок до шест месеца.

Борис Джонсън обаче е свободен британски гражданин и може да пише каквото си иска за Ердоган.

Посланието е извънредно силно на фона на обсъжданото в Брюксел премахване на визите за Турция.

На 23 юни британците трябва да решат дали страната им да остане в Европейския съюз. Консервативните медии публикуват доста спорни данни и истории за опасността от имигрантите, икономическите ползи и политическите успехи в случай, че Великобритания реши да скъса с Брюксел.

Саркози: Лондон вън, а Анкара вътре - най-лошият вариант за ЕС

ЕК предложи отпадане на визите за Турция и Косово

Стивън Хокинг призовава Великобритания да остане в ЕС

Стихът на Борис Джонсън обаче безспорно показва, че британците са свободни и ще си останат такива. Това емоционално послание всъщност е най-голямата заплаха европейското единство.

Борис Джонсън, човекът, който се присмя на Ердоган, направи може би най-силния си ход в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.