Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган възложи на лидера на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм сформирането на ново правителство.

Досегашният министър на транспорта на Турция бе избран по-рано днес за водач на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието.

Това стана на извънреден партиен конгрес в Анкара. Йълдъръм ще замени на този пост Ахмет Давутоглу.

Новият избраник на президента Реджеп Ердоган получи 1405 гласа от присъстващите 1470 партийни делегати.

По конституция президентът на Турция трябва да е надпартиен. След изпадането си в немилост Давутоглу подаде оставка и като премиер. Сега Йълдъръм получи мандат от Ердоган за съставяне на ново правителство.

Новият формален лидер на Партия на справедливостта и развитието говори днес за присъединяването на Турция към Европейския съюз и въвеждането на президентско управление в страната.

„ЕС трябва да сложи край на неяснотата по отношение пълноправното членство на Турция”, заяви бъдещият турски премиер. „Неяснотата засяга и въпросът за имигрантите, по който Анкара и Брюксел сключиха споразумение през март”.

Според Йълдъръм преминаването към президентска система на управление е приоритет за Турция.

„Онова, което трябва да направим на първо място, е да преминем от това фактическо положение към законово, като променим конституцията в полза на президентски политически режим”, заяви той на извънредния конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която бе единствения кандидат за премиерския пост.

„Президентът ни носи отговорност за нашия народ. Онова, което ние трябва да направим, е нова конституция и президентска система”, подчерта Йълдъръм.

Новият турски премиер - верен на Ердоган

Кълъчдароглу: Това е най-тежката криза в Турция

Ердоган поема пълен контрол над Турция

В речта на Йълдъръм изобилстваха думи като „лоялност“ и „вярност“ към неговия ментор Ердоган, когото той нарече „архитект на озарена Турция“ и „човек от народа“ под продължителните овации на хиляди активисти на партията, пристигнали за конгреса в столицата.

Според сега действащата турска конституция ръководител на страната е премиерът, избран от парламента, а президентът е предимно представителна фигура. Ердоган обаче се стреми да засили властта си чрез въвеждане на президентска система, която да му даде пълен контрол над страната.