24

С ъздателят на прочутия сайт за продажба на наркотици "Силк роуд" ("Пътят на коприната") Рос Улбрихт бе осъден на доживотен затвор в САЩ, предадоха световните агенции.

31-годишният Улбрихт бе признат за виновен през февруари по обвинения в пране на пари, наркотрафик, престъпно сдружаване и информационно пиратство.

В петък съдът в Ню Йорк постанови срещу него две доживотни присъди плюс 5, 15 и 20 години затвор по отделните точки от обвинителния акт.

"Силк роуд" бе създаден през 2011 г. Към един момент той бе смятан за най-големия сайт за продажба на наркотици. Сайтът функционира в продължение на повече от две години и генерира нелегални продажби за над 214 млн. долара.

Наричан понякога "иБей на дрогата", "Силк роуд" позволяваше на десетки хиляди потребители от цял свят, при това гарантирайки тяхната анонимност, да си набавят хероин, кокаин, ЛСД и други наркотици и незаконни стоки, включително фалшиви документи, продавани във виртуалната валута биткойн.

Според прокуратурата Улбрихт е спечелил 18 млн. долара от "Силк роуд", през който са били осъществени над 1 милион продажби за наркотици за период от три години.

Обвинението освен това подозираше създателя на сайта, че е поръчал убийството на шестима души от своето обкръжение, за да запази дейността си в тайна. Така и не бяха открити обаче доказателства, че тези убийства са били извършени.

Улбрихт призна, че е създателят на "Силк роуд", но отрече да е извършил каквото и да било престъпление.

Очаква се той да обжалва своята присъда.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@