Още по темата

Бразилските сенатори гласуваха за временно отстраняване на президента Дилма Русеф след повече от 20 часа дебати.

След отстраняването си от поста Русеф се обърна към нацията.

"Най-големият риск за страната в момента е тя да бъде управлявана от правителство с неизбрани хора: правителство, което не е избрано чрез пряко гласуване от бразилския народ. Такова правителство няма да има легитимността да изпълнява и да предлага решения за предизвикателствата пред Бразилия," каза Русеф.

Тя заяви, че е невинен и честен човек, станал жертва на политически опоненти, влезли в заговор за свалянето ѝ."Може да съм допускала грешки, но не съм извършила престъпление",

Ако тя бъде призната за виновна в съда по обвиненията в измама, то вицепрезидентът Мишел Темер ще бъде държавен глава на Бразилия до края на 2018 г.

Самата тя нарече отстраняването си от поста "историческа несправедливост" и добави, че това е държавен преврат, в пост във "Фейсбук".

Със свалянето на Русеф от власт на практика се слага краят на продължилото повече от 13 години управление на лявата работническа партия, по време на което страната регистрира впечатляващи икономически постижения и милиони бразилци бяха изтеглени над линията на бедността.

Ситуацията в момента обаче е тежка. Бразилия, най-голямата икономика в Южното полукълбо, се намира в дълбока рецесия след спад на брутния вътрешен продукт с 3,8% през 2015 г. В същото време безработицата расте и вече е над 8%. А държавата е раздирана от постоянни корупционни скандали.

Международните пазари реагираха негативно на политическите сътресения в Бразилия. Днес реалът поевтинява с 0,53%, до 3,4701 USD/BRL.

В същото време в страната се провеждат демонстрации в подкрепа на Русеф и такива за отпразнуване на свалянето ѝ от власт.

Решението се чакаше от вчера, като самата Русеф, която е от български произход, си е събрала предварително личните вещи от президентската институция. Освен това е подготвила и реч, която ще произнесе около 16:00 часа българско време. Това ще стане преди да напусне президентския дворец "Планалто". 

"За" гласуваха 55 сенатори, "против" 22 от общо 81-членния Сенат.

Русеф ще бъде отстранена за 6 месеца, а правомощията й ще бъдат поети от вицепрезидента Мишел Темер. След това Сенатът отново ще разгледа въпроса на специално заседание под председателството на председателя на Върховния съд. Тогава съдбата на Дилма Русеф ще бъде решена окончателно: тя ще бъде отстранена за постоянно от поста, ако за това гласуват две трети от сенаторите или 54 души.

Президентът е обвинена в укриване на данъци

и използването на държавни средства за финансиране на повторното си избиране през 2014 година.

Междувременно снощи се проведе манифестация на привърженици на Русеф, която започна пред сградата на парламента, и прерасна в сблъсъци с полицията.

Служителите на реда са използвали сълзотворен газ, за да се справят с демонстрантите, съобщи "Глобо".

Протестиращите са започнали да хвърлят срещу полицаите бутилки, камъни и други предмети.

Протести на привърженици на Русеф, която е заплашена от импийчмънт, има и в Рио де Жанейро и Сао Паоло, както и дори в Аржентина: 

Противници на сегашния президент също организираха протестни манифестации в тези градове. Между представителите на двата противникови лагера възникнаха също сблъсъци, но нямаше сериозно пострадали.