Още по темата

Едно от момичетата от нигерийския град Шибок, които бяха отвлечени от ислямистката групировка „Боко Харам“, е било намерено и е първото, което е спасено, след нападението от преди две години, съобщава Би Би Си (BBC).

276 момичета бяха отвлечени от училището им в североизточната част на Нигерия от „Боко Харам“ през април 2014 г.

Активисти потвърдили пред медията, че

Амина Али Нкек е била открита във вторник в гората Самбиса, близо до границата с Камерун.

Тя е била идентифицирана от цивилен боец, който я е разпознал.

Боецът е част от група цивилни доброволци, които са изпратени да помагат в борбата срещу „Боко Харам“.

Според източници на Би Би Си жената е от град Мбалала, южно от Шибок, откъдето са 25 от отвлечените момичета. Твърди се, че тя е била намерена заедно с бебе.

Боко Харам“ нападна училището в Шибок късно през нощта. Бойците нахлуха в общежитията и отвлякоха 276 момичета, качвайки ги в товарни автомобили.

Някои от тях успяха да избягат в рамките на няколко часа, най-вече скачайки от превозните средства и криейки се в храстите.

Общо 219 момичета бяха отвлечени.

От армията на Нигерия все още няма коментар на новината за спасяването на момичето.

През април тази година Си Ен Ен излъчи видео, което показваше, че някои от ученичките са все още живи. Бяха показани 15 момичета, облечени целите в черно. Те казаха, че с тях се отнасят добре, но искат да се върнат при семействата си.

Твърди се, че видеото е било заснето навръх Коледа през 2015 г., а някои от момичетата бяха идентифицирани от родителите им.

През 2015 г. 275 жени и момичета бяха спасени от ислямистката групировка. Върху тях обаче паднаха подозрения, че може все още да са в контакт с бившите си похитители и трябваше да останат още известно време в арест на нигерийската армия. Припомнете си с видеото горе.

„Боко харам“ в превод от езика на народа хауса, обитаващ Северна Нигерия, означава „образованието по западен модел е грях“.