Още по темата

Правителството на САЩ е готово да разхлаби забраната за износ на оръжие за Либия, в опит да помогне на младото правителство на националното единство да се пребори с групировката „Ислямска държава“ в африканската страна, предаде АФП, позовавайки се на американски дипломати и официални лица.

Според плановете за подкрепа на САЩ, ООН може да свали ембаргото, въведено от Съвета за сигурност през 2011 г., по времена неуспешен опит на бившия лидер Муамар Кадафи да потуши народно недоволство.

Ако либийското правителство изготви подробен и последователен списък на нещата, които му трябват, за да се бори с ИД

и, ако отговаря на всички изисквания за падане на ембаргото, мисля че членовете на Съвета ще разгледат много сериозно това искане“, заяви високопоставен източник от администрацията.

„Има едно много здравословно желание вътре в Либия да се отърве от „Ислямска държава“ и мисля, че това е нещо, което трябва да се подкрепи и на което трябва да се отговори“, казва още той.

Режимът на Муамар Кадафи беше свален с помощта на военновъздушните сили на НАТО и в крайна сметка лидерът беше убит през октомври 2011 г., но оттогава страната му е

раздирана от вътрешни конфликти.

Десетки войнстващи групи разкъсаха страната на виртуални феодални владения и се образуваха две съперничещи си правителства. Западните държави и много либийци гледаха с ужас как джихадисти от ИД се възползват от хаоса, за да установят контрол над централната част на Либия, близо до родния град на Кадафи – Сирт.

Градът разполага с пристанище и летище и съществуват опасения, че джихадистите биха могли да използват Сирт като начална точка за атаки срещу Европа.