Още по темата

На фона на руската въздушна операция в Сирия САЩ се опитват да отнемат от Москва инициативата в борбата срещу „Ислямска държава”. Те действат по две направления едновременно - в Ирак и Сирия, пише „Комерсант”.

Говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън обяви в Багдад, че иракската армия, подкрепена от коалицията начело със САЩ, щурмува стратегически важния град Фалуджа, който джихадистите държат от 2014 г. Днес коалиционните сили влязоха от три страни в града.

Американците и съюзниците им се канят също да освободят сирийския град Ракка, своеобразната „столица” на самопровъзгласилия се „халифат”.

Третият фронт срещу „Ислямска държава” може да стане основен, но засега е второстепенен - това са околностите на Мосул в Ирак, най-големия град, контролиран от джихадистите.

Там те се сражават главно кюрди и местни милиции, но това са позиционни боеве и към момента не се очаква щурм срещу града.

Четвъртият фронт е край сирийските градове Палмира и Хомс - единственият, на който срещу „Ислямска държава” се изправят не кюрди и прозападни сили, а сирийски войски, подкрепяни от руска авиация.

„Ислямска държава” настъпва в Либия

Серия кървави атентати в Багдад, 93-ма загинали

„Ислямска държава” призова за джихад в Европа и САЩ през юни

Замразяват се мирните преговори за Сирия

Там основна задача на Дамаск и Москва е да не допуснат реванш на ислямистите и нова тяхна атака срещу Палмира.

Руската операция в Сирия в един момент постави Москва в центъра на международните антитерористични усилия, а междувременно в САЩ републиканците засилиха критиките срещу безсилния според тях президент Обама.

Превземането на Фалуджа и Ракка, планирано без участие на Москва, може да стане преломен момент в действията срещу „Ислямска държава”, който да върне на САЩ първенството в борбата с терористите.

Това е шанс за Обама да си възвърне лидерството в региона, нещо особено важно в година на президентски избори в САЩ, добавя „Комерсант”.

Войната в Сирия прераства в схватка за петролно-газови находища, твърди пък анализ на „Независимая газета”.

Подкрепени от руска авиация, сирийските правителствени войски поеха почти изцяло контрола над петролните полета Джизел и Шаер край Палмира в провинция Хомс. Според сирийски медии в този район се формира войскова групировка с цел настъпление срещу провинция Дейр аз Зур. Ако това е вярно, анонсираната от медиите атака на американски специални части и кюрди срещу Ракка няма да има голямо военностратегическо и икономическо значение за Дамаск, защото не в Ракка, а именно в Дейр аз Зур са разположени основните находища на горива, контролирани от джихадистите.

Сирийските власти не отделят особено внимание на събитията в Ракка и възможните причини са две. Първо, Асад няма достатъчно средства, за да се намеси. Второ, според Дамаск действията на САЩ и на кюрдите с цел да превземат главния град на „Ислямска държава” няма как да постигнат успех.

Сирийският Генерален щаб обяви, че „данни от агентурно разузнаване и дронове категорично сочат, че става дума за голям блъф”, тъй като край Ракка не са прехвърлени никакви „значителни сили”.

Междувременно Москва и Дамаск прилагат собствена стратегия в борбата с „Ислямска държава” - не само ликвидират въоръжените бойци на групировката, а и превземат икономически изгодни територии, където са разположени основни петролно-газови полета и инфраструктура.