Реакции след руските удари в Сирия
Източник: ЕПА/БГНЕС
595

Р усия нанесе днес първите си въздушни удари в Сирия срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД).

Руската бойна авиация в сътрудничество със сирийската армия нанесе въздушни удари „срещу позиции на терористите“ в три провинции на Сирия, заяви източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от Франс прес.

„Руски и сирийски самолети днес извършиха няколко нападения срещу позиции на терористите в Хама, Хомс и Латакия,

в северозападната и централната част на страната“, уточни източникът.

Тези райони са под контрола на сирийския клон на Ал Каида – Фронта Ан Нусра и ислямистки бунтовници, а не на джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва АФП.

Според активисти, местни жители и бунтовници, ударените райони в провинция Хомс са под контрола на различни бунтовнически групировки, включително такива, които са в състава на подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия. Никой от източниците не е посочил ИД сред групировките, които контролират ударените днес от Русия райони в Хомс, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че 27 цивилни са били убити, а десетки други ранени при въздушни удари срещу селищата Растан, Талбиса и Заафарани в провинция Хомс.

Сирийският източник потвърди, че е имало руски въздушни удари над Растан и Талбиса.

Сирийският режим контролира част от провинция Хомс. Други нейни части са в ръцете на бунтовниците и на Фронта Ан Нусра, както и на ИД, отбелязва АФП.

Русия официално информира днес ръководството на НАТО за решението си да започне въздушна операция срещу ИД в Сирия, заяви постоянното представителство на Русия в НАТО, цитирано от ТАСС.

На този фон руският президент Владимир Путин заяви, че ако терористите постигнат успех в Сирия, след това ще отидат и в Русия. Той обаче даде да се разбере, че няма да позволи това да се случи.

„Единственият начин да се справим с терористите в Сирия е да действаме изпреварващо“, подчерта Путин.

Русия е готова да създаде постоянни канали за връзка със САЩ и водената от тях коалиция с цел ефективна борба с тероризма,

заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Информирахме властите в САЩ и другите членове на създадената от тях коалиция и сме готови да създадем постоянни канали за комуникация, за да гарантираме максимална ефективност на борбата срещу терористичните групировки“, заяви Лавров, цитиран от Ройтерс, в Съвета за сигурност на ООН.

Русия ще представи днес пред членовете на Съвета за сигурност проекторезолюция за противодействие на тероризма, каза министърът.

Лавров призова света да се обедини в борбата срещу терористичните групи и каза, че борбата трябва да е максимално ефективна, предаде Асошиейтед прес.

Съветът за сигурност се събра на министерски дебати по проблемите в Близкия изток и борбата с тероризма. Заседанието ще се председателства от Сергей Лавров, а освен дипломати и министри от 15-те страни членки, в него ще участват генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и специалния му пратеник за Сирия Стафан де Мистура.

Руските въздушни удари в Сирия не променят по никакъв начин задачите на водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“, заяви Държавният департамент на САЩ.

„Ние бяхме ясни и държавният секретар Джон Кери беше ясен: този руски ход няма да промени по никакъв начин мисиите на САЩ и коалицията срещу ИД, и конкретно военновъздушните мисии“, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

САЩ биха приветствали руските действия в Сирия, ако те са насочени срещу групировката Ислямска държава и групировки, свързани с Ал Каида.

Това заяви американският държавен секретар Джон Кери на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, цитиран от световните агенции.

Дипломат номер едно на САЩ обаче предупреди, че ИД няма да може да бъде победена в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад остане на власт.

„Ако последните действия на Русия отразяват нейното реално намерение да разгроми ИД, то тогава ние сме готови да подкрепим тези усилия, но ние не трябва да смесваме нашата борба с ИД с подкрепата за Асад“, заяви Кери.

Той подчерта, че САЩ са против ударите на Русия в Сирия, ако не са насочени срещу ИД и Ал Каида.

„Казахме ясно, че ние ще сме сериозно обезпокоени, ако Русия нанася удари в зони, в които няма операции на ИД и на свързани с Ал Каида групи“, посочи Кери.

Същевременно неназован американски представител на министерството на отбраната заяви, че първите руски удари в Сирия не са били насочени срещу ИД, както твърди Москва, а срещу опозицията, която се противопоставя на режима на Башар Асад, предаде Франс прес.

Ние не видяхме удари срещу ИД, а удари срещу сирийската опозиция, заяви представителят.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че Пентагонът прави преглед на руската военна дейност в Сирия, за да установи срещу какви цели стреля, предаде Ройтерс.

Ърнест добави, че е прекалено рано да се каже със сигурност по какви цели е стреляно.

Представители на американското министерство на отбраната вече са влезли в контакт с колеги от Русия, за да се избегне възможен конфликт между тях в Сирия, предаде ТАСС, като цитира Ърнест.

Британският премиер Дейвид Камерън също заяви, че руските удари в Сирия биха били от полза, ако са насочени срещу ИД,

но предупреди, че действия срещу опоненти на президента Башар Асад ще бъдат стъпка назад, предаде Ройтерс.

„Ако тези удари са част от международните действия срещу ИД и срещу ужасяващия култ към смъртта, който те насаждат, то тези удари са добро нещо, но от друга страна, ако това е действие срещу Свободната сирийска армия и в защита на диктатора Асад, това е очевидно стъпка назад, но нека видим какво точно се случва“, заяви Камерън.

Същевременно в Ню Йорк британският външен министър Филип Хамънд приветства руското намерение да използва сила срещу ИД в Сирия, но каза, че Москва трябва да потвърди, че нейните въздушни удари са насочени срещу ИД и срещу свързани с Ал Каида групировки, предаде Ройтерс.

„Много важно е Русия да потвърди, че военните ѝ действия тази сутрин са били насочени срещу ИД и свързани с Ал Каида цели, а не срещу умерените опоненти на режима на Асад“, каза Хамънд.

Действия в подкрепа на сирийския режим са несъвместими с ефективното водене на война срещу ИД в Сирия, добави той.

Критиките на западни страни и на сирийската опозиция, че руските въздушни удари в Сирия са поразили цели, които са били различни от цели, свързани с ИД, са изкривяване на фактите и информационна война,

заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Франция смята, че е невъзможно да има връщане към предвоенния статут в Сирия и настоява президентът Башар Асад да бъде отстранен от власт,

заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес.

„Военният сценарий сам по себе си не може да е достатъчен за решаването на сирийската криза“, каза Валс във френския парламент.

Поради това Париж настоява настойчиво и непрекъснато търси за Сирия решение, което предвижда политически преходен период, добави той.

„Да го кажем ясно: този преход не може да е свързан с Башар Асад, който е главният виновник за сегашното положение в Сирия“, каза Валс.

„Реабилитиране на Асад би било преди всичко морална грешка и срещу него биха се обявили както самите сирийци, така и съседните арабски страни“, каза френският премиер. Той подчерта, че Франция е готова да обсъжда уреждането на сирийския конфликт с всички партньори, включително Русия и Иран.

„Не сме съгласни с Русия. Преходният период в Сирия не може да се гради около Башар Асад. Трябва обаче да продължим диалога и да го направим по-интензивен. В това е смисълът на дипломацията и това е нашето задължение“, заяви Валс.

Франция ще продължи да нанася въздушни удари по позиции на ИД в Сирия, докато е необходимо и действайки напълно самостоятелно, заяви френският премиер.

Той каза, че в случая става дума за самозащита от страна на Франция, която вижда в ислямистите заплаха за своята национална сигурност.

Руското военно участие в Сирия се вписва в рамките на свещена война срещу тероризма, заяви Руската православна църква,

предаде Франс прес.

„Борбата срещу тероризма е свещена война и днес нашата страна е може би най-активно борещата се срещу него“, заяви говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс.

„Това решение отговаря на международното право, на нагласите на нашия народ и на специалната роля, която страната ни винаги е играла в Близкия изток“, добави той.

Един от главните представители на мюсюлманската общност в Русия също подкрепи руското военно участие в Сирия.

„Изцяло подкрепяме използването на руските въоръжени сили в борбата срещу световния тероризъм“, заяви за РИА Новости главният мюфтия на Русия Талгат Таджудин.

Руският патриарх Кирил изрази надежда, че участието на Русия в решаването на сирийския конфликт ще донесе дългоочаквания мир в региона, предаде ТАСС.

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: ЕПА/БГНЕС

Руската подкрепа за сирийския президент Башар Асад не е конструктивна,

защото сирийският лидер е част от проблема, заяви пред ДПА служител от НАТО, който цитира думи на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Шефът на НАТО е приканил Русия да играе конструктивна роля и да сътрудничи в борбата срещу Ислямска държава, добави служителят, пожелал анонимност.

По-рано днес в щаб квартирата на НАТО съобщиха, че алианса води наблюдение за действията на Русия в Сирия.

Коментари 595
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

595 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 14 минути

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 40 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 1 час

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 2 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 2 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 3 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"