Още по темата

Съвет на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е довел до ареста на Нелсън Мандела през 1962 г. от страна на властите в Южна Африка, пише британският в. „Гардиън“ (The Guardian). Мандела остава в затвора цели 27 години, до падането на апартейда в страната.

Доналд Рикард, бивш американски вицеконсул в Дърбан и оперативен работник на ЦРУ, споделя пред британския режисьор Джон Ървин, че е участвал в ареста на Мандела.

Тогава това действие се е определяло като изключително необходимо, тъй като

американците вярвали, че той е „изцяло под контрола на СССР“.

„Той можеше да инициира война в Южна Африка, САЩ щяха да се включат неохотно и всичко да се превърне в ад“, казва Рикард. „В това отношение ние балансирахме на ръба и всичко това трябваше да бъде спряно, което означаваше, че Мандела трябва да бъде спрян. Аз сложих край на всичко“, разкрива той.

Нелсън Мандела е освободен от затвора през 1990 година и между 1994 и 1999г. е президент на Южна Африка. Той почина през 2013 г. на 95-годишна възраст.

Говорителят на неговата партия Африкански национален конгрес (АНК) Зизи Кодуа нарече разкритията

„сериозни обвинения”.

„Винаги сме знаели, че има някаква колаборация между някои западни страни и апартейда”, заяви Кодуа.

Според него ЦРУ все още влияе на политиката в Южна Африка. „Наскоро станахме свидетели на усилия за отстраняване на демократично избрано правителство на АНК… ЦРУ все още работи с тези, които искат промяна в режима”, заяви той.

Рикард остава на служба в ЦРУ до 1978г. и умира през март т.г., два месеца след разговора си с Ървин.

ЦРУ към момента отказва коментар.