Още по темата

Лидерът на пакистанския Ислямски съвет предложи законопроект, който позволява на мъжете да „бият лекичко“ съпругите си, като форма на дисциплина, съобщава Си Ен Ен (CNN).

В предложението от 75 страници Мохамад Хан Шерани предполага, че

лекият бой е приемлив, ако възникне нужда една жена да бъде наказана.

Предложението забранява побоят и насилието, като отбелязва, че е нужна само малка пръчка, за да се внуши страх.

Съветът по ислямска идеология е мощен конституционен орган, който съветва пакистанското законодателство дали законите съответстват с учението на исляма.

„На мъжа трябва да бъде позволено леко да бие жена си,

ако тя не изпълнява нарежданията му и отказва да се облича според желанията му; ако отказва полов акт без никаква религиозна причина

или не се къпе след полов акт или менструация“, се казва в предложението, цитирано от местният вестник „Експрес Трибюн“.

Сред други основания за „лекия бой“ са посочени високите разговори, които може да бъдат чути от странични хора, неносенето на хиджаб, общуване с неизвестни хора (има се предвид мъже) и харчове без съгласието на съпруга. Освен това жените не трябва да използват противозачатъчни без позволението на съпруга си.

Препоръките бяха посрещнати с негодувание в страната – особено предложението за „лекият бой“ на жените – което принуди председателят на съвета Мухамад Хан Шерани да заяви, че то не трябва да се свързва с насилието над жени, тъй като „образованите хора трябва да стоят далеч от всякакво насилие“.

„Ако искате жената да се поправи, най-напред трябва да ѝ дадете съвет.

Ако тя откаже да го следва – трябва да спрете да разговаряте с нея. Ако тя не отстъпва – да откажете да делите ложе с нея. И накрая, ако нищо не се промени – проявете строгост“, разяснил инициативата Шерани.

Той обяснил и какво се има предвид под лек бой. Според него непослушната жена заслужава удар с леки предмети от рода на шал, шапка или тюрбан, които не предизвикват драскотини или физическо увреждане.

Предложенията на ислямския съвет са само препоръки и не са приложими, осен ако законодателите не ги превърнат в задължителни.