Още по темата

„Ислямска държава” призова своите привърженици по света да извършват нападения срещу Запада по време на наближаващия свещен месец за мюсюлманите месец Рамазан.

„Рамазанът е месец на нашествие и джихад”, заяви в аудиообръщение говорителят на терористичната групировка Абу Мохамед ал Аднани.

„Направете от този месец, по Божията воля, месец на беди за неверниците навсякъде. Този призив е специално насочен към войниците и поддръжниците на Халифата в Европа и Америка”, каза Аднани.

Посланието бе разпространено от медийния клан на групировката „Ал Фуркан”. Тази година Рамазанът започва в началото на юни.

Записът бе качен в интернет в събота вечерта и бе възторжено посрещнат от джихадистите.

„Ще бъдем ли победени, ако загубим Мосул, Сирт или Рака, или всички градове и се върнем там, където бяхме преди?“, пита Аднани. “Не. Да си победен означава да загубиш желанието и волята да се бориш”.

Това е първото послание на Аднани от октомври миналата година насам. Междувременно обръчите около трите града, които са основните крепости на джихадистите съответно в Ирак, Либия и Сирия, се затягат.

В Рака, своеобразната столица на „Даеш“ дори се стигна до въоръжени сблъсъци между поддръжниците на различните крила в групировката.

Серия кървави атентати в Багдад, 93-ма загинали

Нападател в Германия уби човек с „Аллах е велик”

„Ислямска държава” настъпва в Либия

Според свидетели, цитирани от информационния център на Патриотичния съюз на Кюрдистан, хора на Аб-Багдади, който е обявен за „халиф“ на „Ислямска държава” са влезли с стълкновение с бойци на единия от военноначалниците Ал Газими, при което са загинали около 70 души. Нито един от убитите не е са сирийски гражданин.

Вчера командването на кюрдското опълчение обяви началото на операцията по освобождаването на Рака. В момента кюрдските отряди са стигнали до 37 км северно от града.