5

В Белград започва втори опит за начало на предварителното изслушване в процеса срещу най-богатия сърбин Мирослав Мишкович.

Той, синът му Марко, собственикът на "Нибенс група" Мило Джурашкович и още осем души са обвинени в злоупотреби при продажбата на предприятия и укриване на данъци, съобщават днешните сръбски вестници.

Делото бе отложено от 14 август, тъй като не всички адвокати бяха призовани по законовия ред.

След изслушването съдът ще насрочи начало на процеса.

След шест месеца разследване през май прокуратурата повдигна обвинение против Мирослав Мишкович, Марко Мишкович, Мило Джурашкович и още осем заподозрени за незаконно изтегляне и присвояване на финансови средства и имущество от няколко предприятия за пътища в периода от 2005 до 2010 г.

Прокуратурата смята, че обвинените са ощетили предприятията с почти 17 милиарда динара (150 милиона евро), а бюджета на Сърбия с 472 милиарда динара (4,2 милиона евро).

В края на миналата седмица Мирослав Мишкович организирал вечеря за шестима близки до него политици и журналисти,

на които казал, че има "спасители" във висшето ръководство на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) и че скоро ще разкрие първия вицепремиер и председател на СПП Александър Вучич, пише вестник "Информер".

Мишкович казал пред гостите си, че Вучич го "мрази лично и го преследва" и е решил без доказателства да го осъди на над 15 години затвор.

Собственикът на "Делта холдинг" заявил, че няма да се предаде без борба и сега ще разкрие Вучич веднъж завинаги. Той поискал от приятелите си в политиката и медиите "максимално да го подкрепят" и заявил, че има гаранции от най-висшето ръководство на властта, че няма да бъде осъден и че Вучич накрая ще отстъпи.

Депутатът Владимир Цвиян е само един, при това не най-важният мой играч в СПП, казал още Мишкович. Владимир Цвиян, депутат, адвокат и член на ръководството на СПП, потвърди пред вестник "Данас", че се е срещал с Мишкович, но заяви, че нямал намерение да се бори срещу Вучич и не вярва, че ще бъде изключен от СПП.

"Познавам Мишкович от дълги години, но се срещам и с много други хора", заяви Цвиян, който твърди, че в СПП има и други хора, които мислят различно от Вучич.

Конфликтите в ръководството на СПП станаха известни на обществеността и бяха потвърдени о от висшите ръководители на партията, пише вестник "Блиц".

Заместник-председателят на СПП Зорана Михайлович заяви, че в партията "има хора, които са против промените", а Радомир Николич, председател на Изпълнителния съвет на СПП, заяви за вестника, че това са "изолирани случаи" и в партията няма фракции.

Като единствен противник на Вучич пред обществеността се изяви само Цвиян, който публично критикува политиката на партията с контстатацията, че "не може рейтингът на СПП и политиката й да се основава на политически мотивирани арести на политическите й противници".

Милиардерът и синът му са в ареста от декември. Те бяха задържани по подозрение за финансови машинации при приватизацията на транспортни компании, като са се облагодетелствали с близо 17 млрд динара, или 153 млн. евро.

Личното богатство на Мирослав Мишкович се оценява на 2,3 млн. евро. Доскоро той притежаваше и голяма верига магазини в България. Ако бъде признат за виновен, Мирослав Мишкович може да получи присъда до 10 години затвор.

Мишкович е и сред най-влиятелните фигури в Сърбия и е смятан за близък до всички правителства от 90-те години на миналия век. Той е собственик на "Делта холдинг" - една от най-големите сръбски компании, която се занимава с търговия, недвижимо имушество, застраховане и земеделие в Сърбия и на Балканите.

При ареста му на 12 декември Мишкович заплаши сръбския вицепремиер и министър на отбраната Александър Вучич, че "няма да дочака информационната емисия на държавната телевизия довечера".

Тогава полицията информирала Вучич за заплахата и повишила мерките за сигурността му до най-висока степен.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@