Още по темата

Македонският президент Георге Иванов днес отмени амнистията на 22-ма от разследваните политици в страната.

Това стана след като миналата седмица Народното събрание промени закона и позволи на държавния глава да анулира издадените от него амнистии.

На 12-ти април тази година македонският президент амнистира общо 56 лица. Това предизвика остри критики от Европейския съюз и вълна от протести - вижте във видеото.

В специално обръщение към нацията Иванов подчерта, че всички останали, които желаят да им бъде премахната амнистията може да подадат молба и той веднага ще изпълни тяхното желание.

Провал на преговорите в Македония

Трета вечер на протести в Скопие

Сблъсъци в Скопие, има ранени журналисти

ЕС и САЩ: Македония не може да направи честни избори

„Не искам да има никакво съмнение. Нито един политик не е над закона и недосегаем. Всеки един от тях ще отговаря за своите постъпки”, подчерта той.

„Аз съм абсолютно убеден, че без възстановяването на доверието и без помирение, тази криза ще продължи още много дълго време. А, това не е в интерес нито на гражданите, нито на държавата. Искам да подчертая, че както досега, и така и в бъдеще имам готовност да помогна за излизане от кризата”, каза още Иванов.

В списъка с имената на отменената амнистия са Никола Груевски, Зоран Заев, Бранко Цървенковски, Мендух Тачи, Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Трайко Веляновски, Сашо Миялков, Зоран Верушевски и др.