САЩ и Великобритания евакуират посолствата си в Йемен
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Държавният департамент нареди посолството на САЩ в Йемен да се евакуира заради заплахата от "Ал Кайда", която доведе до временното затваряне на 19 американски дипломатически мисии в Близкия изток и Африка, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на дипломатическото ведомство се казва, че е наредено всички американски правителствени служители в Йемен, чието присъствие не е наложително,

да напуснат страната поради запазващата се заплаха от терористични нападения

Отправя се предупреждение към намиращите се в Йемен американски граждани да напуснат страната, а равнището на заплаха в Йемен е определено като "изключително високо".

Великобритания също евакуира целия персонал на посолството си в Йемен,

което е затворено от неделя, "заради нараснала заплаха за сигурността", предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на външното министерство.

Министерството на външните работи на Германия

също предупреди гражданите си, че ситуацията в Йемен е непредсказуема поради масовите демонстрации там и очакваните терористични актове и ги посъветва в никакъв случай да не предприемат посещения в тази страна, където много често отвличат чужденци заради откуп.

Германия призовава гражданите си да се въздържат и от посещения в Афганистан, Сирия, Ирак и Централноафриканската република.

Дори върховният комисариат на ООН за бежанците затегна разпоредбите за сигурност в Йемен. "Работим при изключително голяма бдителност, следвайки някои ограничения", заяви днес в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг, цитирана от Франс прес.

Върховният комисариат работи в Йемен в помощ на десетките хиляди бежанци, основно идващи от Африка, които пристигат там с надеждата да намерят работа в арабските страни или на път към Европа. През първата половина на 2013 г. в Йемен са пристигнали 46 000 души, главно от Етиопия. През изминалата година са регистрирани 107 000 бежанци.

Лидерът на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири е наредил на ръководителя на йеменския клон на терористичната групировка Насир ал Вухайши да извърши нападение и това е причината за затварянето на редица посолства на САЩ по света и глобално предупреждение при пътуване, пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на прехванати от разузнаването електронни комуникации.

Вухайши е основател на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) и е бил личен секретар на създателя на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Той неотдавна бе издигнат до позицията на

втория най-важен човек в йерархията на организацията

Според анализатори това е знак, че Зауахири се стреми да компенсира слабостта на основната група на "Ал Кайда" в Пакистан като работи повече с регионални клонове, отбелязва вестникът.

"Това е много тревожно, защото АКАП е най-ефективният и най-заплашителен клон. Сега лидерът на най-значимия клон получава водеща командна роля в цялата организация.

От гледна точка на Зауахири няма по-добър пример на марката "Ал Кайда" от АКАП", заяви за "Вашингтон пост" Брус Хофман, експерт по въпросите на тероризма и преподавател в Джорджтаунския университет.

След получената разузнавателна информация Държавният департамент удължи затварянето на 19 дипломатически мисии в Близкия изток и Северна Африка поне до събота.

Междувременно агенция МИА съобщи, че американското посолство в Тирана е поставено под максимално засилена охрана след предупрежденията за възможни терористични нападения срещу американски цели. От три дни посолството е максимално охранявано от членове на албанската специална полицейска част "Ренеа". Близо до тях са стационирани и представители на частта за бързо реагиране, които внимателно следят всяко подозрително движение в тази част на града, съобщи онлайн изданието на вестник "Шекули".

Информацията бе достатъчно надеждна, така че и няколко европейски страни също затвориха свои посолства в Близкия изток. Тя също така бе достатъчно надеждна републикански конгресмени, които са сред най-острите критици на президента Обама за сигурността и други въпроси, да подкрепят реакцията на администрацията, пише в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия.

Не е изненадващо, че някои политици се опитват да използват този случай, за да изтъкнат, че той доказва

важността на набирането на информация от територията на САЩ

от Агенцията за национална сигурност (АНС).

В неделя водещият републиканец в сенатската комисия за разузнаването сенатор Саксби Чамблис заяви за подслушванията на АНС: "Ако нямахме тези програми, просто нямаше да можем да послушваме лошите."

Никой не оспорва ролята на АНС при събирането на разузнавателна информация в чужбина, но дебатът се води за извършваните в САЩ прехващания на големи обеми информация за телефонните разговори на всеки американец, които са спорни от правна гледна точка и ненужно нарушават правата на американците.

Заплаха от "Ал Кайда", без значение колко е сериозна, не трябва да отклонява вниманието от щателно разследване на шпионирането на територията на САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Белият дом предупреждава, че

някои американски посолства може да останат затворени цял месец,

е заглавието на в. "Гардиън". Администрацията на Обама омаловажава връзката между сегашната заплаха и текущия дебат на подслушването на АНС в САЩ, отбелязва вестникът.

Информацията на тази заплаха обаче бе събрана в чужбина съгласно закона за следене и разузнаване в чужбина, а не чрез програмите за масово следене, разкрити от "Гардиън" и "Вашингтон пост" благодарение на разобличителя Едуард Сноудън, посочва британският вестник.

Белият дом и Държавният департамент също така се постараха да омаловажат въздействието на затварянето на посолствата в страни от Близкия изток и Африка върху ефективността на американската дипломация в региона като подчертаха, че затварянията на посолствата не трябва да се приемат като нещо безкрайно, а са временна мярка поради "свръхпредпазливост".

Активисти за защита на лична информация разкритикуваха направените от някои политици връзки между сегашните тревоги на терористична заплаха и водения дебат за действията на АНС на територията на САЩ.

Ейми Степанович, адвокат към Информационния център за защита на електронната лична информация заяви: "Изборът на АНС да оповести тези заплахи в този момент утвърждава култура на страха и на безусловно уважение към следенето в САЩ."

Новината за сегашната терористична тревога идва в момент, когато Конгресът изглежда

все по-склонен да ограничи правомощията на АНС на територията на САЩ

при възобновяване на заседанията си през септември, отбелязва "Гардиън".

"АНС получава информация за заплахи всеки ден. Човек няма как да не се запита: "Защо сега?" Какво прави тази информация по-различна?", добави Степанович.

"Твърде голяма част от това, което чуваме от правителството за електронното следене е или предположения, или общи недоказани твърдения. Въпросът не е дали използваните от АНС програми могат да откриват реални заплахи, а дали същите тези заплахи не биха могли да бъдат открити по не толкова вмешателски начин. Тази ситуация не успява да оправдае неконтролирания достъп на АНС до личната ни информация", заяви Степанович.

Посолства на САЩ вече са били временно затваряни в отговор на сигнали за терористична заплаха, но рядко за толкова дълго. Четири посолства бяха затворени на първата годишнина от атентатите от 11 септември през 2002 г., шест посолства в Африка бяха затворени за три дни през юни 1999 г. и 38 посолства бяха затворени за два дни през декември 1998 г., отбелязва "Гардиън".

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 3 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 7 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 7 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 8 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 8 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 8 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 9 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 9 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща