Още по темата

„Патологичен лъжец“. Така определиха опонента си милиардера Доналд Тръмп, републиканецът Тед Круз и демократът Бърни Сандърс.

Може би думите им са израз на безсилие. Сандърс е на път да загуби предварителните избори за кандидат президент в Демократическата партия от Хилъри Клинтън. Круз пък беше победен безапелационно от Тръмп в надпреварата за номинацията на републиканците.

Развитие на ситуацията, което дава доста добри шансове на Тръмп да стане следващия президент на САЩ.

Социологическите проучвания сочат, че той ще загуби срещу Бърни Сандърс, тъй като и двамата получават протестния вот. При Хилъри нещата обаче стоят по друг начин. Според „Фокс“ (Fox News) за милиардера са готови да гласуват 45% от американците, а за Хилари Клинтън 41%.

И така, какво смята да прави твърде вероятният бъдещ президент на най-могъщата държава в света?

Пред „Ройтерс“ Тръмп споделя, че ще поговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да спре ядрената програма на Пхенян, ще предговори споразумението за климата, подписано в Париж, ще премахне повечето от финансовите регулации за банките, приети с т. нар. закон „Дот Франк“, ще проговаря с Владимир Путин за действията на Русия в Източна Украйна.

Тръмп отказва да навлезе в подробности относно плана си за контакти със севернокорейския лидер: „Ще говоря с него. Няма да имам проблеми да говоря с него“.

„Ще упражня голям натиск върху Китай, защото в икономически план ние имаме огромна власт над Китай“, заявява милиардерът.

„Фактът, че Путин каза в миналото добри неща за мен, не означава, че това ще му помогне в преговорите. Изобщо няма да му помогне“, предупреждава Тръмп.

Той също така казва, че ще смени управителя на Фед Джанет Йелън, тъй като начело на централната банка трябва да стои републиканец.

„Не мисля, че Йелън не върши добра работа. И аз също съм за ниски лихви, само дано инфлацията не започне да надига глава, а в даден момент това може да се случи“, смята Тръмп.

Също така, както вече знаем той ще построи „гигантска стена“ по границата с Мексико, за да спре мексиканските емигранти, който определи като „изнасилвачи и престъпници“. Според Тръмп проектът ще бъде финансиран от мексиканското правителство. Последното отвърна, че няма такива планове, но това въобще не притесни милиардера.

Вчера той посочи, че „Китай ще бъде наш приятел“, когато стане президент, в реч в Ню Джърси, в която заяви още, че полет MS 804 от Париж до Кайро е бил „взривен от небето“.

Всяка позиция, която заема Тръмп е предпоследна. „Сигурен съм, че ще имаме добри отношения с Камерън“, каза той по отношение на британския премиер. Само преди два дни, в интервю за телевизия „Ай Ти Ви“ (ITV) Тръмп заяви: „Както изглежда няма да имаме добри отношения“.

От изданието за политически анализи „Политико“ (Politico) провериха колко от изявленията на милиардера в продължение на само седмица се разминават с истината. Броят им е над 60.

Става въпрос дори за изказвания, които са очевидно фактологично грешни, като например твърдението, че САЩ имат търговски дефицит от 500 млрд. долара годишно с Китай и това, че самият Тръмп и неговите компании никога не са плащали за споразумения по съдебни дела.

Вижте още за изборите в САЩ:

И боговете помагат на Тръмп

САЩ и Мексико могат да влязат във война, ако спечели Тръмп

Всъщност те са намесвани в спорове за данъци почти всяка година. Поне пет компании на Тръмп са получили съдебни заповеди за повече от 13 хил. долара за закъснения или неплатени данъци в щата Ню Йорк само за периода от юни 2015 г. насам, когато Тръмп обяви кандидатурата си за президентска номинация на Републиканската партия.

Миналата седмица Тръмп обаче заяви, че „би искал да плаща повече“ данъци и че „данъците за богатите ще се повишат“, ако той стане президент.

През юли миналата година милиардерът депозира справка, в която се изброяваха 500 фирми и оповестни доходи от 362 милиона долара за 2014 г., като изключим дивидентите, лихвите, авторските права, наемите и хонорарите. За 2015 г. доходът нараства до 557 милиона долара.

Депозираният от Тръмп документ обаче не е истинска декларацията за доходите му, която президентските кандидати в САЩ доброволно правят обществено достояние. Милиардерът отказва да подаде такава, докато финансовите проверки, на които е обект, приключат.

Според оценка на „Форбс“ състоянието на Тръмп възлиза на 4,5 милиарда долара. По неговите думи обаче то е над 10 млрд. долара, като най-ценният актив е... собственото му име, оценено на над 3 млрд. долара.

И така, какво планира Тръмп като президент на САЩ? Изглежда никой, освен него не знае и това е доста плашещо.