Още по темата

„Нещо потресаващо се случва с белите американци на средна възраст. За разлика от всяка друга възрастова група, за разлика от всяка друга расова и етническа група ... смъртността сред тях се увеличава, а не намалява”.

Кои са големите нови убийци на бели хора на средна възраст? Алкохолно чернодробно заболяване, свръхдози хероин и опиати, самоубийства. Това пише в блога си Патрик Бюканън, известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън.

Четири пъти по-вероятно е белите на средна възраст да се самоубият от чернокожите на средна възраст. Първите страдат от засилващи се нива на физическа болка, емоционален стрес и психическа депресия, което помага за обясняване на зависимостта от алкохол и наркотици. Но какво обяснява социалната катастрофа на бяла Америка?

Първо, макар в икономиката на САЩ да се отчита пълна или почти пълна заетост (всички желаещи да работят, имат работа), огромна част от работната сила реално е отпаднала от пазара на труда. Второ, доходите на работещите американци от десетия са в застой.

Два са основните фактори за икономическия упадък на бялата работническата класа - десетки милиони имигранти от третия свят, които са в САЩ легално и нелегално, и чиито евтин труд потиска ръста на заплатите, и десетки хиляди фабрики и милиони работни места, изнесени в чужбина под етикета на „глобализацията”.

Друг фактор за кризата на белите американци в средна възраст и работещата класа на белите мъже е намаляващият процент на тези, които са сключили брак. Ако съпругата и децата придават смисъл на живота на мъжа и на труда му, самотните бели мъже не само остават извън новата икономика, но се отчуждават и от обществото.

„Не е изненадващо“, посочи Барак Обама при набиране на средства в Сан Франсиско, че подобни хора „стават по-озлобени, те посягат към оръжието или религията или антипатията към тези, които не са като тях...“

В американската култура на 40-те и 50-те години на миналия век, белите мъже са модел за подражание. Те са детективите и ченгетата, които повалят гангстерите, героите, които печелят Втората световна война на бойните полета на Европа и на островите в Тихия океан. Те са доктори, журналисти, адвокати и духовници. Белите мъже са квалифицирани работници и занаятчии - дърводелци, бояджии, водопроводчици, зидари, машинисти, механици.

Те са наследниците на бащите основатели на САЩ Вашингтон, Адамс, Джеферсън и Хамилтън, и държавниците Уебстър Клей и Калхун.

Какво се е променило в съвременната американска култура? Всичко.

Светът се обърна нагоре с краката за белите деца. Те биват учени, че Америка е била „открита” от извършващи геноцид бели расисти, които са убивали местните народи и са използвали насила труда на поробените африканци.

Доналд Тръмп поиска забрана мюсюлмани да влизат в САЩ

Тръмп: Това, което прави Меркел за бежанците, е "безумно"

24 американски навика, неприемливи другаде по света (част 1)

Хората над 30 г. не са щастливи

Във филмите от Холивуд и в телевизионни шоу програми белите мъже от работническата класа редовно са представяни като това, което някога пренебрежително е било наричано „бели боклуци“.

Републиканците са инструктирани, че демографията е съдба, че бяла Америка умира и че те трябва да ухажват испаноговорящи, коренни американци и чернокожи.

Откакто през 60-те години на миналия век започна утвърждаването и признаването на жените и чернокожите американци, то беше разширено и обхвана латиноамериканци, американските индианци и различните, а всички те наистина съставляват 70% от нацията, наречена САЩ.

Белите мъже сега са около 31 на сто от населението и се превърнаха в единствените американци, за които не само е допустимо, но и препоръчително да бъдат дискриминирани.

„Разгневеният бял мъж” вече е приемлива обида в културата и политиката. Така че това е, което хората, осмиващи етнос, раса и пол, виждат в политици като Доналд Тръмп.

Има ли някаква изненада, че войнствени антиправителствени групи привличат белите мъже? Изненадващо ли е, че днес на Доналд, както на боксьора Джес Уилард преди век, милиони гледат като на „Голямата бяла надежда“?