Още по темата

Бразилският вицепрезидент Мишел Темер изглежда беше приел безропотно почетната си второстепенна роля. . . докато не натисна спусъка, за да превземе президентското кресло на Дилма Русеф.

Днес бразилският Сенат гласува за временно прекратяване на мандата на Русеф за срок до 180 дни (вижте във видеото) и седемдесет и пет годишният Темер, адвокат и преподавател по конституционно право, с горда осанка и винаги изискано облечен, пое президентския пост и ще остане на него вероятно до 2018 г.

Той добре изигра добре картите си и спечели трудна партия в политическия покер в Бразилия, заради което Русеф го нарече "предател" и "водач на заговора" срещу нея.

В продължение на месеци Темер прикриваше стратегията си и умело блъфираше с каменно изражение на лицето си, вече сковано от пластичната хирургия.

От 15 години той е начело на партията Бразилско демократично движение и от 1994 г. е центристки арбитър на всички управляващи мнозинства.

След петгодишен политически брак с Русеф Темер направи изненадващ ход - през декември изпрати лично писмо на нея, в което изля трупаното си с години огорчение. Обвини я, че винаги го е ненавиждала и третирала като „декоративен вицепрезидент”. И предупреди, че повече няма да ѝ помага.

Тогава Темер се оттегли в резиденцията си в столицата Бразилия и после мълчаливо наблюдаваше развихрянето на политическата криза през март и неумолимото отслабване на позициите на Русеф като държавен глава.

Когато реши, че най-сетне е ударил неговият час, Темер отново напомни за себе си. С хитростта на опитен политик, той организира излизането на партията си от правителството в края на март и с това нанесе фатален удар на Русеф.

Сега или никога - това е моментът за този до голяма степен подценяван от бразилците политик, ръководил три пъти Камарата на депутатите.

Лула да Силва: Няма да приемем държавен преврат

Ново съдебно решение позволи назначението на Лула да Силва

Дилма Русеф: Процедурата по импийчмънт е държавен преврат

Ако трябваше да се добере до властта по честен начин, явявайки се на президентски избори, Темер би получил едва 1-2 процента от гласовете, показва неотдавнашно социологическо проучване. Мнозинството от бразилците искат той да се махне, почти колкото искат и Русеф да се оттегли, а поддръжниците му със сигурност са много по-малко.

В случай обаче, че в следващите 6 месеца Сенатът под председателството на председателя на Върховния съд отстрани Русеф с просто мнозинство, то Темер ще остане на президентския пост най-малко до края на 2018 година.

Той вече използва новопридобитата си власт. Темер назначи бившия ръководител на централната банка Енрике Мейрейес за министър на финансите, а губернатора на щата Сао Пауло Хосе Сера за министър на външните работи, часове, след като подписа документа за временното отстраняване на Дилма Русеф от президентския пост, с което официално започна да изпълнява функциите на държавен глава на Бразилия.