Реформаторите ще гласуват против предложенията за пенсиите
Радан Кънев   
Източник: БГНЕС
60

Реформаторският блок няма да подкрепи текстовете в Бюджет 2015 относно пенсионната реформа в пленарна зала.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Вчера при приемането на промените в бюджетната комисия депутатите от Реформаторския блок, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, гласуваха "въздържали се".

Ако се стигне до подобно решение, в което започнат трансфери от частните фондове към НОИ, защото това е предложението, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам.

Според него промените в пенсионната реформа трябва да се обсъждат поне половин година, а не "на неделно матине"

Вчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Сред приетите текстове беше и спорното предложение хората сами да избират къде да се осигуряват допълнително за втора пенсия – дали това да става в НОИ, или в частен фонд. Темата предизвика бурни коментари, че това е опит за национализация върху парите на хората, тъй като ако човек не избере сам как да се осигурява, парите му автоматично отиват в НОИ.

Трябва да си дадем време и да общуваме с всички заинтересовани страни, които не са само синдикатите, отбеляза лидерът на ДСБ. Радан Кънев коментира, че според него след обстойно обсъждане нито една политическа група в 43-ия парламент няма да подкрепи това решение.

По-рано днес Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия в Народното събрание, заяви пред Би Ти Ви, че Националният осигурителен институт (НОИ) е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата

Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да убедят гражданите, че управляват правилно парите им, добави тя.

Менда Стоянова изрази несъгласие с думи като "скандална промяна", "потъване на парите в бездънната дупка на НОИ", "национализация”.

"Не мога да разбера какво лошо има да дадеш право на един човек да избере да получава пенсията си от солидарната система. Изглежда, че ние като хора на власт смятаме, че човек не може да разполага с парите си", посочи Стоянова като аргумент срещу настоящата тристълбова система, наложена преди 10 години.

"Ще бъде добре да има повече осигуровки в НОИ – и за хората, и за системата. Тези, които се осигуряват в момента, ще имат право да избират. Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да ви убедят, че управляват правилно вашите пари, те трябва да бъдат проактивни, 10 годни не сме ги видели”, упрекна Стоянова. Тя не отговори на критиката от страната на представител на частно пенсионно дружество, че кабинетът се опитва да компенсира липсите в държавното осигуряване с парите, натрупани в частното.

"България няма намерение да национализира, а да даде право на всеки да реши и да вземе информирано решение. Изборът е между това дали да се осигуряваш в солидарната система, в която държавата гарантира пенсиите, или да се осигуряваш с двата стълба. Третият стълб е доброволен”, подчерта тя, изтъквайки отново правото на избор като аргумент, но без да коментира необратимостта на решението.

"Хората трябва да си отговорят и на друг въпрос – каква е гаранцията, че след 20 – 30 години ще получавате достойна добавка. В НОИ гарант е държавата, която покрива дефицитите. Отговорността да покрива дефицита е на държавата”, настоя Менда Стоянова.

Тя не коментира аргумента на другата страна, че зад държавата стоят данъкоплатците и с техните пари ще бъдат облагодетелствани тези, които не си плащат осигуровките.

"Държавата гарантира всеки един да получава пенсия за старините си. Ако нещата не се случат така, както хората го очакват, те пак ще застанат пред държавата с плакати и ще искат нейната намеса. Трябва ли всеки да си избира, или политиците да избират вместо хората?”, попита за пореден път Стоянова.

"Общо 7,9 млрд. лв. има в частните пенсионни фондове към момента, които държавата се опитва да използва за закърпване на дупките в системата на Държавното обществено осигуряване.

От тях 7,2 млрд. лв. са в универсалните фондове за най-масовата трета категория труд и малко над 700 млн. лв. са за категорийните работници", обясни пред Би Ти Ви главният изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания "ДСК-Родина" Николай Марев.

Ще ни погълнат, обобщи той. Според Марев мярката, представена от държавата като право на избор, всъщност не е избор. „Проблемът е, че веднъж направен, изборът остава необратим и веднъж щом парите са прехвърлени в НОИ, това не може повече да се провери. Прави се опит да се открехне вратата с довода, че хората са закрепостени в частните фондове”, коментира главният изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания.

"Прави се опит за противопоставяне на първия стълб, който е солидарен и разходопокривен. Бюджетът на Държавното обществено осигуряване е планиран в размер на 9,6 млрд. лв. за 2015 г. Проблемите са в ДОО, защото държавата през 2015 г. трябва да плати още 5 млрд. лв., а в УПФ има пари за пълнене на дупки за година и половина, след това „И след нас потоп…”, коментира Марев и припомни случаите на национализация на частните пенсионни фондове в Унгария и Полша.

"Не разбирам яростта, с която синдикатите защитават това решение. Има някакво задкулисие. Никой не дава обещание, че профсъюзите няма да убедят всичките си членове да се прехвърлят към НОИ, както и държавните служители”, предупреди Николай Марев.

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности