2

С офия вече си има Червената къща, Синия лъв, жълтите павета, а след близо 20-годишен мораториум бившето кино „Левски“ грейна в цвят лилав под името „Сити Марк арт център“.

Освен дом на седмото изкуство, един от най-емблематичните салони на столицата, има амбицията да предлага театър, концерти, изобразително изкуство, мода, кабаре...

Любопитното е, че визията на новото място е заслуга на неговите собственици - Теодора Кирова е архитектът на залата, а съпругът й Христо е изпълнител. По тяхна покана се включва и Ставри Калинов. Той създава монументалните решения вътре и извън залата с фрески от студена керамика в комбинация с вакумно стъкло.

Сцената на арт центъра вече е избрана от Софийската опера и балет за основно място, на което ще представя всички произведения от репертоара си за деца, включително и опери за бебета – нещо, което предизвика интерес.

Театралният афиш

Под патронажа на посолството на Испания и института „Сервантес“ е премиерното заглавие „Под знака на Ламанча“. Спектакълът е вдъхновен от живота на Мигел Сервантес и неговия роман „Дон Кихот“. Идеята събира Орлин Горанов (Дон Кихот), Мариан Бачев (Санчо Панса), Елена Атанасова (Дулсинея дел Тобосо), пианистът Росица Димова, артисти от Пловдивската опера, студенти от Музикалната академия и ученици от Американския колеж в София. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, а изобразителното решение е с творби на Ставри Калинов, специален участник в премиерните спектакли.

„Любов в лудницата” от Емил Бонев разказва какво може да се случи, когато на сцената се съберат доказани таланти в ситуационната комедия - Албена Павлова и Ненчо Илчев. Постановката е на Емил Марков.

Артистичният екип на новото място за култура
Артистичният екип на новото място за култура Източник: Даниел Димитров

Вижте още снимки от интересния интериор на новото място за култура 

„Едно танго с Маркес“ е моноспектакъл на Мария Сапунджиева под режисурата Бойко Богданов, създаден по мотиви от единствената пиеса на Габриел Гарсия Маркес - „Любовна дитирамба срещу един седнал мъж“. Написана от великия автор в типичната стилистика на магическия реализъм, позволява на зрителя да открие смешното в сериозното и веселото в тъжното, докато животът тече по собствените си правила.

Премиера за арт центъра е и пиесата на Бърнард Слейд „Догодина по същото време“. Творбата написана през 1975 г., е обявена за „най-забавната и най-романтична драма на столетието“. На Бродуей е играна над 1400 пъти. Екранизирана през 1978 г., има 4 номинации за "Оскар". У нас от 1982 до 1989 г., под режисурата на Андрей Аврамов, се играе от Анета Сотирова и Тодор Колев с огромен успех. Днес, поставена и преведена от режисьора Георги Михалков, красивата история на любовта между Джордж и Дорис разказват Христо Шопов и Лили Маравиля.

Артистичен директор е актьорът и режисьор Владислав Карамфилов.

За кино „Левски“

Разположено е на партера, сутерена и мецанина на шестетажна жилищна сграда . Строено в периода 1939 – 1942 г. от известния строителен предприемач Яким Цветанов, изградил знакови обекти като храм-паметника „Св. Александър Невски“, Българската народна банка, Народно читалище „Славянска беседа“, сградите на Министерство на земеделието, Американския колеж, Централните хали и Централната баня. Изключително модерен за времето си и много добре функционално решен, киносалонът е бил проектиран по всички необходими тогава изисквания за достъп, противопожарна и аварийна безопасност. Първоначалната идея на създателя му да се ползва за локал.

Новата визия е вдъхновена от идеята за духовното и социално възраждане на това място.

София с ново място за култура в цвят лилав

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@