Още по темата

Малко градче във Френските Алпи се прочу, след като местна компания измисли хитър начин как да произвежда електроенергия от сирене.

Самата млечна продукция не се губи, защото за производството на ток се използват единствено остатъчните продукти, които не се консумират – суроватка от сирене рикота и масло, както и лактоза.

Интересната технология е разработена от група инженери, които са категорични, че до няколко години инвестицията от 13 милиона долара ще се възвърне.

„Новата технология е изцяло екологична и работи като преобразува суроватката в биогаз . Процеса се осъществява чрез анаеробно разлагане, което е улеснено от примесване със специфичен вид бактерии ", издаде тайната създателят на процеса Франсоа Декер.

Тъй като производството на ток изисква много материал, собствениците на компанията са намерили решение и на този проблем – изкупуват остатъчната суроватка от местните фермери, а в замяна им дават безплатен ток.