Тазгодишният кинофестивал "Сънданс" с над 100 премиери
Робърт Редфорд   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Филми за секс, интернет и рокендрол са включени в програмата на 29-ия кинофестивал "Сънданс", който се открива днес в Парк сити, Юта, съобщиха Франс прес и РИА "Новости".

Основан от Робърт Редфорд, за да даде шанс на независимото кино в САЩ и целия свят, фестивалът по традиция надига глас, който не е в съзвучие с останалите гласове на американския пазар, доминиран от Холивуд.

На кинофестивала "Сънданс", който ще продължи до 27 януари, ще бъдат показани 113 пълнометражни филма от 32 страни, сред които 51 режисьорски дебюта, а световните премиери ще са над 100.

"Сексът е сред най-често срещаните теми в игралните и документалните филми, включени в програмата на феста", заяви неговият директор Джон Купър.

"Режисьорите се интересуват от секса като начин за упражняване на власт, като сексуално желание и като основна човешка потребност, погледнато както от мъжка, така и от женска гледна точка. Това е така, защото независимите режисьори винаги първи са проявявали интерес към нови идеи и към теми, които са табу", продължава Купър.

Сред очакваните филмови заглавия са "Ловлейс" на Роб Ъпстийн и Джефри Фридман с участието на Аманда Сийфрид в ролята на порно звездата Линда Ловлейс, "Спасителката" на Лиз Гарсия и Interior. Leather Bar на режисьора и актьор Джеймс Франко.

"Спасителката" описва връзката между спасителка край басейн и млад мъж, а Interior. Leather Bar, над който Франко е работил заедно с режисьора Травис Матюс, ни връща към филма на Уилям Фридкин "Фатален партньор" (1980), в който Ал Пачино изпълнява роля на полицай, проникнал в садомазохистките хомосексуални среди в Ню Йорк. Навремето кадри с времетраене 40 минути от този филм бяха изрязани заради открито сексуалния им характер.

Сред очакваните премиери е режисьорският дебют на Джоузеф Гордън-Левит Don Jon's Addiction. Филмът с участието на Скарлет Йохансон и Джулиан Мур описва историята за модерен Дон Жуан, който се опитва да преодолее пристрастяването си към порното.

Темата за интернет присъства в документалната лента Google and the World Brain, посветена на стремежа на интернет търсачката да цифровизира всички книги на планетата, и във филма "Джобс", в който Аштън Кътчър изпълнява ролята на съоснователя на компанията "Епъл" Стив Джобс, който вече не е сред живите.

Биографичният филм "Джобс" е сред лентите, които не са включени в конкурсната програма на фестивала, но са заснети с участието на много звезди.

"Смятам, че изпълнението на Кътчър е впечатляващо. Изглежда, че актьорът се е опитал да улови всички нюанси в характера на Джобс", заяви директорът на феста Джон Купър.

Сценарист на филма, който ще бъде показан премиерно на феста, е Мат Уайтли. "Джобс" е с участието също на Дермът Мълроуни, Джош Гад, Лукас Хаас, Джей Кей Симънс, Матю Модайн.

Сред планираните премиери е също третият филм на режисьора Ричард Линклейтър "Преди полунощ", заснет с участието на Итън Хоук и Жули Делпи.

Новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън ще представи 6-часовия си епос Top Of The Lake с участието на Холи Хънтър. Филмът описва историята на 12-годишно бременно момиче, което мистериозно изчезва.

Стив Карел и Тони Колет пък участват във филма The Way, Way Back, Наоми Уотс и Робин Райт - в "Две майки", Дакота Фанинг и Елизабет Олсън - в "Много добри момичета", Шиа Лабьоф и Евън Рейчъл Ууд - в The Necessary Death of Charlie Countryman, а Никол Кидман, Миа Уасиковска и Джаки Уивър в психологическия трилър "Огняр" на южнокорейския режисьор Пак Чхан-ук.

Сред документалните филми интерес предизвикват също Manhunt, който е посветен на 10-годишното преследване на Осама бин Ладен от ЦРУ и е като контрапункт на "Враг номер 1" на Катрин Бигълоу, и "След Тилър" - своеобразна анкета за последните четирима лекари, извършвали късни аборти в САЩ.

Специално място ще бъде отделено на музиката чрез представяне на документален филм за рок групата "Ийгълс" и на филм на Дейв Грол, лидера на "Фу файтърс", за митичните звукозаписни студиа "Саунд сити" в Лос Анджелис.

Половината от 16-те филма в конкурсната програма на раздела за американска драма на кинофестивала "Сънданс" са режисирани от жени, съобщи Асошиейтед прес.

Най-голямото женско участие в този раздел на фестивала на независимото кино досега беше през 2000 година, когато представителките на нежния пол бяха шест.

Сред представящите се режисьори от женски род тази година са Франческа Грегорини с "Емануел и истината за рибите" с участието на Джесика Бийл и Франсес О'Конър, Лин Шелтън (Touchy Feely) с Елън Пейдж, Лиз У. Гарсия ("Спасителят") с Кристен Бел.

В конкурсната програма за първи път ще се представи и звездата от филмите за Хари Потър Даниъл Радклиф, който е в ролята на Алън Гинсбърг в "Убий любимите си" на режисьора Джон Крокидас.

Всяка от четирите секции на фестивала - американски игрални и документални филми и световни игрални и документални филми - ще бъде открита официално с прожекция на филм.

Сред откриващите филми ще е "Май през лятото" на Шарийн Дайбис. Другите секции на кинофестивала са анимация и късометражни филми.

В секцията за американски драматични филми ще се представят също Джеруша Хес с "Аустенланд", "В един свят" на Лейк Бел, "Следобедно удоволствие" на Джил Солоуей, "Не са ли те светци" на Дейвид Лауъри.

В раздела за американски документални филми също половината режисьори са жени. В програмата е включен руско-британският филм Pussy Riot - A Punk Prayer ("Пуси райот - пънк молебен").

Филмът е заснет от известния документалист Майк Лернер и руския режисьор Максим Поздоровкин.

Въпреки че и тази година "Сънденс" ще се проведе традиционно в Парк сити, Юта, преди дни стана ясно, че основателят на филмовото събитие - Робърт Редфорд, иска да пренесе кинофестивала в Ню Йорк.

Холивудският ветеран иска да разшири представянето на независими филмови продукции в рамките на "Сънданс". Редфорд се надява подобни филми да бъдат показани в Бруклин, пише в. "Ню Йорк пост".

Той води преговори за лансиране на голям нюйоркски филмов фестивал, който ще съперничи на "Трайбека", основан през 2002 г. от Робърт де Ниро и продуцентката Джейн Розентал.

Говорител на организаторите на кинофестивала "Сънданс" заяви, че се разглеждат възможности за организирането му в други райони на страната и в чужбина.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 2 минути

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

<p>Илияна Йотова с коментар за рокадата в МВнР</p>

Йотова за служебния кабинет: Не се знае кой носи отговорността за него

България Преди 10 минути

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 57 минути

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 1 час

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

<p>&quot;Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа&quot;</p>

Шефът на МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Свят Преди 3 часа

Той критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала