0
По овдивската галерия "Сариев" ( sariev-gallery.com) показва от днес до 13 март странна изложба на странна художничка.

"Шитите" на Моника Попова са платна, върху които авторката използва своя специфичен изобразителен език чрез акрил, масло и... бродерия.

В нарисуваните със замах живописни платна шиенето и бродирането имат особена роля за акцент на определена емоция, за въвеждане в тайнството на опозицията мъжко-женско и за подчертаване на личното чувство за отминаващо време.

"Моника Попова шие бързо, с голяма игла и дебел конец, тя тропосва.

То е мъжкото начало, алюзията за покорителя, за авантюриста. Графично напомня за уличната субкултура, за временното спиране и нетърпението.

Докато бродирането е ритуално женско занимание, изискващо търпение и смирение, признание за подчиненост.

Само че, при Моника Попова бродирането е негобленно, неприлежно, запълване за подчертаване на личността, а не за отделяне от нея.

Бодът в еротичните платна подчертава и събира половете, намира ерогенните зони, но създава и чувство за непреодолима самота като разчленява единността на тялото и придава  самостойност на отделните части" - така галеристките Катрин и Веселина Сариеви представят изложбата.

Моника Попова е завършила керамика при проф. Красимир Джидров в Националната художествена академия. От 10 години преподава в Нов български университет, където същевременно е докторант в програмата "Египтология". Има 25 индивидуални изложби и е участвала в десетки колективни изложби в страната и чужбина.

Последните й изложби са "Бес", живопис, - на  "Шипка" 6 в София и в градската галерия в Ниш, Сърбия, "Ако така ми действа любовта...", керамика - в галерия "Сариев", "Разговор със Сърцето", живопис - в столичната галерия  „Кръг+".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@