6
Пи инал е на 40 години големият български джаз музикант пианистът и композитор Румен Тосков.

В последния му час в Специализираната болница по онкология в София късно снощи са били негови колеги и приятели.

Румен Тосков-Рупето е любим изпълнител за всички джаз сцени в страната. В различни формации е свирил в трио с Христо Йоцов (барабани, перкусии, вибрафон)и с Веселин Веселинов-Еко (бас), както и със Стоян Янкулов-Стунджи, Антоний Дончев, Ангел(Ачо) Заберски, Тедосий Спасов, Хилда Казасян, Васил Петров, Камелия Тодорова и други.

Ще им липсва много, а му предстоеше пореден концерт заедно с Христо Йоцов и приятели на любимите му празници "Аполония" в Созопол, където е участвал много пъти с оригинални проекти.

Румен Тосков участваше редовно и на другите форуми на джаза в България - Банско, Пловдив, Варна, Русе, Смолян, редовно радваше феновете в софийските клубове.

Автор е на саундтрака на филма "Прогноза" на Зорница София.

Един от последните му записи е третият албум в трио с кавалджията Теодосий Спасов и Христо Йоцов.

С триото с Йоцов и Еко и с гост музиканти участва и в албума "Помежду" на Милена Караджова - джаз версии на автентични народни песни със запазени оригинален текст и мелодия.

"Остава музиката му, позната и обичана не само в България, а и по световните джаз клубове. Остава и вечното му винаги малко мълчаливо и стеснително присъствие сред колеги и приятели.

И дисковете и записаните на видео с негови изпълнения и композиции влизат в най-доброто, създадено от българските музиканти", се казва в некролог, предаден от БГНЕС.

Румен Тосков ще бъде погребан в родния му Самоков, където живеят родителите му.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@