38

А рхеолози откриха мраморна плоча с ценен надпис на гръцки език на обекта Акве Калиде. В надписа се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях.

В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица – тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I.

Плочата се датира от 26-37 година от новата ера – време, в което Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става една от многото римски провинции.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент (стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало). То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс.

Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.

Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак - римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий около 172 година.

За новите находки днес бе дадена пресконференция в Археологическия музей в града, в която участва и кметът Димитър Николов. Той обеща повече пари за нови разкопки през това лято в Акве Калиде, както и да се вземат мерки заради честите набези на иманяри в района.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@