2

Девет картини на големия български художник Златю Бояджиев (1902-1978) са откраднати от къщата на сина му Георги в пловдивското село Марково.

Георги Бояджиев-Бояджана и съпругата му оценяват изчезналите шедьоври на около 300 000 евро, макар досега да не са ги предлагали за продажба.

"Направени са няколко огледа на къщата, която не се е охранявала. Картините са обявени за издирване по Шенгенската информационна система (ШИС), ще уведомим и "Европол", казал началникът на Областното управление на полиция в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Сигнал за престъплението е бил подаден на 5 февруари в Областната дирекция на МВР. Кражбата е извършена между 31 януари и 5 февруари.

При огледа е установено, че крадците за проникнали в къщата след като са демонтирали прозорец на тераса на втория етаж.

"Криминална полиция" обяви за издирване следните картини:

"Мелник-сватба" платно маслени бои от 1976 г. с размер 208см.х 284см.;
"Църковен ритуал" платно маслени бои от 1966 г. с размер 97 х 130см.;
"Златю и братовчедът Златю" платно маслени бои от 1967 г. с размери 46.5 х 71см.;
"Родопски пейзаж" от 1974 г. с размер 66 х38см.;
"Бяла кула"- без дата , с размер 66 х 54см.;
"Село" от 1974 г., с размер 47 х 65см.;
"Рада" от 1960 г., с размер 67 х 55см.;
"Портрет на Цветана Бояджиева", с приблизителни размери 50 х 40см.;
"Холандски къщи"- без година, с размер 42 х 55см.

Според акад. Светлин Русев, цитиран от в. "24 часа" днес, не е възможно кражбата да е поръчана от колекционер от чужбина, тъй като "нашите класици не могат да се продават в чужбина според Закона за защита на културните ценности".

"Докато не излязат на голям аукцион, докато нямат нужния авторитет, няма да имат реални цени. Цените им са силно подценени. Творба на Майстора спокойно може да стигне 100-200 хил. евро, но държавата трябва да популяризира тези шедьоври. А работите на Бешков? На световно равнище са, а сега могат да се намерят буквално без пари", твърди художникът, който притежава и богата колекция.

Известно е, че синът на Златю Бояджиев - Георги, също художник, притежава много оригинални картини на баща си, както и богата колекция старинни оръжия.

Дълги години той съхранявал всичко в укрепеното си като крепост ателие в Пловдив. След като си построил къщата в Марково, пренесъл всичко там, макар да е ограбван много пъти. Близки на художника казват, че му е краден автомобил, строителни инструменти и машини...

През зимата Георги Бояджиев и съпругата му слизат да живеят в апартамента си в града и това очевидно е било добре известно на крадците.

Картини на Златю Бояджиев са били крадени и друг път от различни колекции. Освен това в средите на художници и колекционери се знае, че честа за продажба се предлагат сръчно направени фалшификати на платната на големия майстор.

Гражданите, които могат да дадат допълнителни данни за извършителите или местонахождението на издирваните картини, могат да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112, 166 или в най-близкото поделение на МВР.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@