Още по темата

Работата по Голямата Базилика продължава усилено, въпреки дъждовното време през последните няколко дни. Археолози и реставратори разкриват двата пласта раннохристиянска мозайка с хирургическа прецизност дори под чадъри, шатри и дъждобрани. Вече са открити и част от стенописи върху зидария на един от корабите в храма, които тепърва ще се проучват. Голямата Базилика постепенно разкрива тайните си, коментират на място археолози, цитирани от сайта Podtepeto.

Една от най-ярките картинни мозайки, ключовата сцена за южния кораб – "Изворът на живота", в момента е в процес на обработка от страна на специалистите. Работата по нея е изключително трудна и прецизна, тъй като заради напластяването над нея тя не е в много добро състояние. Затова се реди на ръка камъче по камъче.

Картината, която трябва да се разкрие, е повече от впечатляваща и изобразява два пауна с фонтан. Мозаечната сцена се реставрира по останалите снимкови материали през годините.

Източник: Рodtepeto

Долният пласт е по-цветен и с повече орнаменти. Той е и доста по-запазен и полиран. Разкритите до момента изображения в по-голямата си част са различни кръстове. Той е и голямата авантюра за експертите на терен, тъй като досега не е разкриван и сцените по него все още се крият под горната повърхност.

В момента археолозите са се заели и със сондаж, където освен пластовете мозайка и хоросан са открити и основи от сграда, най-вероятно от римския период.Над долния слой мозайка пък има няколко пръста хоросан.

Вероятно в един момент от живота на Голямата Базилика, която е била една от най-големите сгради на Балканите, е било решено старият под да се затрупа, за да се отвори възможност за нова мозайка, в която са изобразени много птици.

В момента експертите събират стотиците разхвърляни камъчета от мозайката, оставена дълги години на капризите на времето и човека. На много места се губят цели петна от безценния артефакт, но археолозите са оптимисти за цялостния бъдещ блясък на двата пласта раннохристиянска мозайка.

След като разкрият всички слоеве, те внимателно ще трябва да ги отлепят със специална техника, за да ги реставрират на закрито, а в следващ момент да ги върнат в бъдещия музей Голяма Базалика.

Реставрирането, експонирането и социализацията на Епископската или Голямата Базилика, под която ще блеснат уникалните близо раннохристиянски мозайки, се поема от Америка за България.