Алиса в Страната на... операта
Източник: netinfo
0

Нова оперна суперпродукция ще бъде поставена на голямата сцена на НДК на 10 декември – “Трубадур” от Верди с участието на оперните звезди Алиса Зиновиева, Марио Маланини, Даниела Дякова и Александър Крунев.

Преди година софийската публика имаше възможността да се наслади и влюби в таланта на звездите от Миланската „Ла Скала“ в постановката “Тоска”, играна на сцената на Зала 1.

Оказа се, че чувствата са взаимни и двамата знамените солисти с готовност приели поканата на организаторите от "Монте Мюзик" и Държавна опера Русе отново да се срещнат с родната публика в оперния шедьовър “Трубадур”.

Алиса Зиновиева е родена в Латвия, завършва Музикалния Колеж „Дж. Мединс” в Рига, учи в Римската консерватория „Санта Чечилия”. Специализира в Академията на Ла Скала в Милано, под ръководството на Лейла Генчер, Луис Алва, Л. Сера. Носителка е на награди от престижни вокални конкурси. Започва кариерата си с участия на различни престижни фестивали в Рим, "Бароков музикален фестивал" във Витербо, „Бемус”- Югославия, „Два свята" в Сполето и много други.

Със състава на Миланската Ла Скала гостува на турне в Япония с ”Макбет” от Верди под диригентството на Рикардо Мути. Поканена е в Театро Масимо Белини в Катания за ролята на Лиза от „Дама Пика” от Чайковски под диригентството на Темирканов, в Ла Скала участва в Моцартова гала, следват ангажименти в спектаклите на „Йенуфа” от Яначек и „Лейди Макбет от Мценск” на Шостакович.

През последните няколко сезона Алиса Зиновиева обогатява биографията си с поредица успешни гостувания на престижни оперни сцени предимно в Италия - дебютира в постановката на операта „Играчът” от Прокофиев под диригентството на Баренбойм в Щатсопер Унтен ден Линден, Берлин и в Миланската Ла Скала. Гостува в ролята на Микаела в „Кармен” на оперния фестивал в Тоскана, в ролята на Сантуца от „ Селска чест” в Театро Голдони Ливорно и Бергамо. Участва в продукции на оперетата „Веселата вдовица”.

Избрана е да партнира на Пласидо Доминго в Ла Скала в спектаклите на оперите „Двамата Фоскари” и „Симон Боканегра”.

Наскоро дебютира в Оперетния фестивал в Театро Верди в Триест в ролята на Силва Вареску от „Царицата на чардаша”. Участва с голям успех на Вердиевия фестивал в Парма в ролята на Амелия от „Бал с маски”, в Театро Реджо, Парма гостува в спектакъла на операта „Стифелио”. В Театро Верди в Триест пее сопрановата партия от Stabat Mater на Дворжак, следват ангажименти в „Корсар” и „Тоска”.

Какво разказа певицата за спомените ѝ от първото гостуване в Българиям какво се случва в артистичен план с нея през последната година и какво ѝ предстои от тук нататък - вижте в интервю с Алиса Зиновиева:

- Какви са Вашите спомени от първото Ви гостуване в България и поставянето на „Тоска“ в Зала 1 на НДК?
- С огромна радост и гордост се съгласих на нова среща с българската публика като част от „Новогодишния музикален фестивал“ на НДК. При предишната си визита в България останах с много добри впечатления. Предвид на успеха на „Тоска“ миналата година и моята работа в Русе и в София, дори не се замислих, а директно се съгласих да участвам в „Тоска“, когато маестро Тодоров лично ми звънна. Винаги приветствам спектакли с такъв мащаб, това е забележителна възможност да привлечем огромна публика, която да се наслади на нашето изкуство и гения на музиката.

- Родена сте в Латвия, но живеете в Италия. Намирате ли някаква прилика между по-северните народи, италианците и българите?
- Да, аз съм родена в Латвия, но моето основно творческо формиране се състоя в Италия. Почти 17 години се уча и работя в меката на класическата музика и практически се адаптирах в италианското общество и влязах с удоволствие в италианската култура. Но северното ми възпитание, манталитет и не до такава степен имулсивния ми харахтер оказаха позитивно влияние на моята работа. Аз съм професионалист, точна, съсредоточена, целеустремена и дисциплинирана в работата, което е добре прието навсякъде.  Ето защо намерих толкова бързо общ език с българите, които притежават същите качества. Приятно е да се работи с тях. В Италия, за съжаление, някои от тези качества, частично се губят, а аз обичам реда и организацията във всяко едно отношение.

- Как Ви се струва Зала 1 в Националния дворец на културата? Имахте ли възможност да разгледате София? Как намирате публиката тук?
- НДК е една съвременна монументална сграда и зная, че в него се намират няколко зали. Във времето, когато е строен, са се преследвали други цели за неговото предназначение. Но независимо, че има някои акустични неразположения, организаторите на постановките успяват да направят озвучаването перфектно. Цялото оборудване, декори и техника показват, че в това помещение могат да се случат оперни спектакли на най-високо ниво. Поради липсата на време, за съжаление, не успях да видя много забележителости в града, но мисля, че традиционно нашите спектакли ще имат продължения и ще ми предоставят възможности да разгледам всички прелести на София.

- Какви са Вашите впечатления от партньора Ви на сцената в „Тоска“, а сега и в „Трубадур“ – Марио Маланини – пътувате често заедно из големите оперни сцени, как работите заедно?
- Марио Маланини е чудесен сценичен партньор – опитен, разбиращ, усмихнат. Това е важно за мен, особено в спектакли, в които дебютирам. Да се опреш на парньор с повече опит, световен солист - това води до добри резултати, внася правилната трактовка и яснота в по-трудните сценични ситуации. Аз се радвам, че този път ще бъдем на сцената заедно. Сработването между партньорите преди всичко е гаранция за качествовто на образите в спектакъла.

- А Вашето мнение за диригента Найден Тодоров и музикантите от Държавна опера Русе? Какво е нивото им, според Вас?
- Маестро Найден Тодоров за мен е един от професионалните съвременни диригенти. Той разбира изпълнителя във всеки един момент, това е гениално. При нашата първа среща, той ми каза - "Ти пей, а аз ще акомпанирам…" Невероятно! А най-важното е, че при нас всичко се получи перфектно. Той е музикален, подготвен, готов да работи в тандем, не всички диригенти разбират значимостта на понятието  увереност. Сигурна съм, че всички овации и комплименти, които получи след спектакъла "Тоска" са изцяло заслужени и за мен е огромна чест отново да работя с него. Когато говорим за моите колеги в Русе, те до един са професионалисти, в това което правят. Те са творчески личности и всеки един от тях дава всичко от себе си на сцената.
 
- Какво се случва в артистичен план за Вас през последната година и какво Ви предстои от тук нататък?
- В оперните театри в Италия ситуацията не е от най-добрите, на моменти се чувства културния опадък. Понякога театри отменят или отлагат спектакли. Положението е нестабилно, но аз непрекъснато съм отворена за международни сътрудничества и непрекъснато получавам покани от Германия, Латвия, Швейцария и дори Щатите, но сега най-важното е да се съсредоточа върху "Трубадур".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 5 минути

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 8 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 36 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 44 минути

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 46 минути

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 1 час

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

<p>Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)</p>

Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София

България Преди 1 час

По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 2 часа

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

Свят Преди 2 часа

Близо 280 бойци на "Хизбула" са били убити при размяната на удари през израелско-ливанската граница досега

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 2 часа

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ