Андрей Пръмов: Българските банки заместват отказа от банкиране на чуждите
Източник: netinfo
0

- Казва се, че фондовете не гарантират доходност, а държавата можела да я осигури. Може ли?

- Държавата няма да осигури доходност, хайде да не се залъгваме. Това просто не е нейна функция. Колкото до доходността, осигурявана от пенсионните фондове, макар и далеч от желаното и възможното, все пак съществува. Да не забравяме щетите от финансовата криза 2008-2010 г. , през които доходността практически беше отрицателна за голяма част от инвестиционните портфейли. Тези загуби лесно могат да бъдат компенсирани във времето с разумно управление в по-устойчива инвестиционна среда - кризите не са постоянно явление. Ако обаче бъде променен моделът на осигуряване така, че да бъде ограничен или дори спрян потокът от допълнителни вноски, доходността на фондовете неизбежно ще пострада, защото капитализацията им може да бъде рязко забавена или дори спряна.

- А фондовата борса ще се срине, има и такива прогнози. Резонни ли са, или част от агитацията?

- Ами да, нещо такова неизбежно ще се случи. Борсата ни така и така е в състояние на будна кома. Изобщо капиталовите пазари са доведеното дете на тази държава, откакто Дянков национализира фондовата борса- вече една петилетка държавата тотално пренебрегва капиталовия пазар и неслучайно потокът чужди портфейлни инвестиции към нас е трайно отрицателен. А макар и немного на брой, на борсата ни се предлагат акции на първокласни емитенти - индустриални, банкови, информационно-технологични, които в момента са силно подценени от пазара, основно поради почти пресъхналия инвестиционен поток. Ако капиталите под управление на пенсионните фондове спрат да нарастват, те несъмнено ще понесат негативни последствия по отношение на доходността, тъй като при управление на средства най-общо казано размерът има много голямо значение. Фондовете няма да фалират, ако бъдат управлявани както трябва, защото имат възможността да инвестират капитали и да генерират печалби на регулираните пазари на ЕС, и не само. Въпросът, който продължавам да си задавам, е защо държавата полага максимум усилия да финансира с пенсионните ни спестявания примерно германската борса, а не нашата?

- Българските банки ли са “лошите момчета” в системата? Точно те са обект на всякакви атаки - пример КТБ. А може би защото са си „наши”?

- Аз категорично смятам, че банките с преобладаващо българско акционерно участие не са „черни овци” на българската банкова система и че подобна теза е в основата си неверна, манипулативна и в последна сметка вредна за страната. Банките с преобладаващ български акционерен капитал са фундаментално важни за финансовата ни стабилност и това ясно пролича в годините след 2009, когато се разрази глобалната финансова криза. Истината е, че банките с български акционери работят в силно конкурентна среда без да разполагат както колегите им от филиалите на чуждестранни банки с достъп до резервите на ЕЦБ.

И работят добре, както показва и сухата статистика - общият им пазарен дял постоянно нараства, не на последно място, поради продължаващото изтегляне на чуждите капитали от страната. Българските банки компенсират отлива на чуждестранен банков капитал и отказа от банкиране от страна на чуждестранните банкови филиали, нека бъдем честни. Те заслужават преди всичко подкрепа, а не злонамерени атаки. Което не означава допускане на двоен стандарт в надзора над дейността им. Аз съм много далеч от това да бъда безкритичен към лошите практики с български акционери - кредитите към свързани лица, съмнителните обезпечения, некоректната отчетност и т.н., но да не забравяме, че тези практики не са патент само на българските банки. И нека заради една “черна овца” - КТБ, не изколваме “стадото”. Причините за фалита на КТБ не са в банковите стандарти, а в пълното им отсъствие при управлението й.

- Случайни ли са опитите за разклащане на банки?

- Вербалните атаки за очерняне на българските банки не са от вчера, и не са случайни. Спомняме си как преди 7-8 години с внимателно манипулирани слухове и насаждана паника сред вложителите бе брутално атакувана ПИБ. Тогава атаката не успя, понеже и правителството, и банковата общност, съзряха истинския замисъл - да бъде свален валутният борд чрез разбутване на банковата система. Буквално същата атака бе разиграна срещу ПИБ и в седмицата непосредствено след поставянето на КТБ под специален надзор. Еднотипни съобщения: “Теглете си парите, затварят и ПИБ от утре”, бяха разпращани чрез SMS и различни електронни съобщения, телефонни обаждания, аз самият получих такова… Това за мен бе отново пряка атака срещу финансовата стабилност на държавата, ни повече, ни по-малко.

- В очакване на фалита на КТБ сме, решение още няма. Вместо него има извънредно законодателство. Нужно ли е то?

- Малко съм раздвоен по въпроса, още повече, законодателството не е полето на моята тясна експертиза. От една страна, очевидно е, че със забавянето на обявяването на КТБ в несъстоятелност настъпват вреди и за държавата, и за кредиторите на банката.

От друга, извънредното законодателство в исторически план е донесло повече бели, отколкото ползи, в т.ч. в областта на банковото дело. Дали банката се източва от момента на поставянето й под специален надзор, или е била източена още „на входа”, тоест, когато е приемала влогове и е отпускала кредити, и никакво ново законодателство няма да върне откраднатите пари? Дали действащите норми на закона не са били адекватни сами по себе си, или умишлено не са прилагани адекватно? Дали надзорните, одитиращите, специалните органи са недостатъчно овластени от закона във функциите си да разкриват правдива информация за случващото се в КТБ и да не допуснат то да се случва, или не са изпълнили задълженията си? Според мен най-добър отговор на тези въпроси, а оттук и на този дали е нужно ново банково законодателство, и какво да е то, трябва да даде работата на временната парламентарна комисия за КТБ.

- Има напрежение в отношенията държава - БНБ. Полезно ли е?

- Не. БНБ категорично не трябва да бъде въвличана в политическите игри. Да, фалитът на КТБ разкри сериозни, неподозирани слабости във функционирането на надзора и ръководството на банката следва да понесе морална отговорност, подавайки оставка. Впрочем, ако не се лъжа, г-н Искров постъпи така още миналото лято, когато предложи на политиците да подаде оставка в момента, в който определят наследника му, и това е правилно. Не може обаче да не се признае ролята на управителя на БНБ при избора на спасителното в последна сметка решение КТБ да бъде поставена под специален надзор, а ПИБ да бъде подкрепена при банковата криза: една от „опорните точки” на атаките срещу БНБ, както знаем, е че приложила двоен стандарт в решаването на еднотипни проблеми.

А това изобщо не е вярно! БНБ в решителен момент защити финансовата стабилност и обществените интереси. При ПИБ ставаше дума за мащабна външна атака срещу ликвидна банка от системно значение, с реален капитал, реални кредити и адекватни активи, които да послужат като обезпечение за ликвидна помощ от държавата. Поставянето на ПИБ под особен надзор би довело до колапс на банковата система и дълбока икономическа криза. Неслучайно и ЕК одобри държавната помощ за нея, след като се увери, че оздравителният план на банката е реалистичен и тя е в състояние да функционира нормално. При КТБ ставаше дума за вътрешен конфликт, при който лъснаха фиктивността на част от капитала на банката, кухите активи и значителният размер необезпечени кредити на свързани лица.

Фалитът на КТБ донесе огромни загуби за вложителите си и проблеми на предприятия и институции, обслужващи се при нея, но не разруши банковата система и определено не доведе до икономическа криза. Държавна помощ за нея щеше да бъде неоправдана, необезпечена и неодобрена от ЕК. Ето това трябва да имат наум политиците - да не отиват толкова далеч в атаките си срещу управителя на БНБ, че да рискуват дискредитация на самата институция. (Андрей Пръмов пред "24 часа")

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 минута

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 37 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ